Wil jij voor jezelf en anderen kleren leren maken?
Met deze basisopleiding zet je je eerste stappen in de modewereld!

Onze ervaren docent leert je in een korte inleiding verschillende machines en materialen kennen maar ook soorten stoffen van elkaar onderscheiden en de juiste stof te kiezen voor jouw kledingstukken. 
Daarna kan je aan de slag met de basistechnieken voor het vervaardigen van een rok, pantalon en jurk.

Wat en voor wie?

Voor wie

 • Iedereen die in de mode aan de slag wil
 • Iedereen zonder voorkennis, die een basis wenst in afwerkingstechnieken van kleding

Wat na de opleiding

De opleiding Basis kleding vormt een goede basis voor andere modeopleidingen zoals DameskleermakerModeontwerper of Patroontekenaar.

Waar en wanneer?
Programma
 • Materialenleer (1.5 sessie)
 • Machinekennis (1.5 sessie)
 • Stoffenkennis (2 sessies)
 • Basistechnieken (35 sessies) nl. patroontekenen, knippen, stikken, naaien en strijken voor het vervaardigen van een rok, broek en jurk
Aanvullende info

Om de opleiding te volgen heb je een basisuitrusting aan naaiaccessoires nodig. Deze lijst ontvang je bij de start van de opleiding. Ook stoffen zijn niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld. Het naaiatelier is uitgerust met een naaimachine voor elke cursist (Bernina 325). Om thuis verder te kunnen oefenen raden we je aan ook je eigen naaimachine aan te schaffen. Je stelt je aankoop best uit tot de start van de lessen zodat je je kan laten adviseren door onze docenten.

 


Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online


Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent/wordt 18 jaar in de loop van het kalenderjaar dat de opleiding start.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie deze basistechnieken- en kennis al beheerst mag vrijblijvend deelnemen aan de vrijstellingsproef of kan met een kwalificatiebewijs een vrijstelling aanvragen. Neem hiervoor contact op met de campus: aalst@syntra-mvl.be of 053 70 40 60

Volgende kwalificatiebewijzen komen in aanmerking:

TSO:

 • Creatie en mode (3de graad)
 • Specialisatiejaar creatie en patroonontwerpen

BSO:

 • Moderealisatie en -verkoop (3de graad)
 • Specialisatiejaar Modeverkoop en modespecialisatie en trendstudie
 • Specialisatiejaren Modevormgeving (2 jaar, 4de graad)

Bachelor modetechnologie specialisatie na het secundair onderwijs / 4de graad

Lerarenopleiding voor het modeonderwijs

Inschrijvingen & inlichtingen

Werknemers uit de mode- en confectiesector in België (PC 109 of 215) kunnen via de IVOC-leerrekening een tussenkomst van maximum 640 EUR per schooljaar ontvangen ter compensatie van opleidingskosten die betrekking hebben op inschrijvingsgeld, lesmateriaal, vervoerskosten en/of kinderopvang. Ook werkzoekenden jonger dan 26 jaar die geen bachelor volgen op het moment van aanvraag kunnen in aanmerking komen. Voor Verdere informatie en aanvraag verwijzen we je door naar www.leerrekening.be of www.ivoc.be.

Met de steun van