Heb jij een serene en empathische persoonlijkheid? Wil je mensen helpen om hun overleden dierbare een mooi afscheid te geven? Dan voel je je wellicht op jouw plaats in de opleiding begrafenisondernemer.

Als begrafenisondernemer ben je integer en kan je goed met mensen omgaan, want de familie en nabestaanden troosten en steunen is een belangrijk aspect van het beroep. Je weet je gedrag en houding aan te passen volgens de beleving van de nabestaanden.

Als begrafenisondernemer organiseer je daarnaast alle aspecten voor, tijdens en na de uitvaart. Je maakt de afspraken met het crematorium, het kerkhof en de priester en je regelt de catering van de koffietafel, de bloemenkransen, het vervoer en de rouwberichten. Naast de ceremoniële uitvaartplechtigheid, zorg je ook dat alle administratieve formaliteiten volgens de geldende regelgeving verlopen. Als begrafenisondernemer ben je in staat om op de vele vragen die bij een overlijden komen kijken een antwoord te bieden.

Voel jij je geroepen om mensen die een dierbare verloren bij te staan in hun verdriet? Ontdek hier het volledige programma, eventuele toelatingsvoorwaarden en aanvullende informatie.

Wat en voor wie?

Voor wie

 • De opleiding is gericht tot wie wenst te werken als medewerker in een funerarium of zich als zelfstandig begrafenisondernemer wenst te vestigen.
 • Je handelt volgens de wensen van de familie, de uitvaartprotocollen en de regelgeving van lokale besturen en volksgezondheid.

Wat na de opleiding

 Je tewerkstellingsmogelijkheden zijn zeer ruim. Zo kan je onder meer:

 • als medewerker tewerkgesteld worden bij een zelfstandige begrafenisondernemer
 • je eigen funerarium opstarten als zelfstandige
 • tewerkgesteld worden bij ondernemingen gespecialiseerd in uitvaart en begrafenissen
 • tewerkgesteld worden in het mortuarium van ziekenhuizen
 • verder opleiding volgen en ervaring opdoen om als docent je kennis en ervaring delen met toekomstige begrafenisondernemers op scholen en opleidingscentra
Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Avond14 september 2021Asse529 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

1ste JAAR: Funerair medewerker : gemiddeld 1 lesavond per week. Een 10-tal weken moet je wel 2 x/ week naar de les komen.

 • Introductie: eerste zicht op het beroep
  - Vestigingswet
  - Beroepsvaardigheden
 • Organisatie van de uitvaart naar de familie
  - Regeling van een uitvaart
  - Warenkennis
 • Organisatie van de uitvaart naar de overheid
  - Uitvaartrecht (Vlaanderen, Wallonië, Brussels Hoofdstedelijk gewest, Duitstalige gemeenschap en nationale regelgeving)
  - Documenten en vervoer
 • Functioneren in een begrafenisonderneming
  - Kwaliteit en dienstverlening door de uitvaartondernemer
  - Protocol en etiquette
  - Uitvaartrituelen volgens filosofische overtuiging
 • Lichaamsverzorging
 • Examens: Getuigschrift KMO medewerker

 2de JAAR: Begrafenisondernemer : gemiddeld 1 lesavond per week. Een 10-tal weken moet je wel 2 x/ week naar de les komen.

 • Bedrijfsorganisatie in de uitvaartonderneming
  - Bedrijfsvoering
  - Sociale wetgeving
  - Overige wetgeving
  - Praktijkbezoek
 • Perimortuaire zorg
  - Nazorg
  - Rouwverwerking
  - Verzekeringen
  - Voorafgaande regelingen
 • Gevorderde Lichaamsverzorging
  - Basis reconstructie
  - Afwerking autopsies
  - Basis thanatopraxie
 • Examens + eindproef: Getuigschrift begrafenisondernemer
Aanvullende info
 • De totale opleidingsduur is 2 jaar doch de mogelijkheid bestaat om na 1 jaar te stoppen. Op het einde van het eerste jaar behaal je het getuigschrift KMO medewerker en ben je volstrekt bekwaam om te werken in een funerarium aan de zijde van een begrafenisondernemer. 
 • De vermelde prijs bij meerjarige opleidingen is de prijs voor het eerste jaar
 • Het inschrijvingsgeld omvat het lesgeld en het handboek.
 • Extra kosten: het inschrijvingsgeld omvat het lesgeld en toegang tot het online leerplatform waar het lesmateriaal te vinden is (instructievideo's, cursustekst,...). Bijkomende kosten zijn prints en kopies. toegangsprijs van beurzen, verplaatsingen naar externe lesplaatsen, persoonlijke kledij en externe bezoeken naar o.a mortuaria.

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

 

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

 •  Minimum 18 jaar zijn of 18 jaar worden in het kalenderjaar dat de opleiding opstart.
 • Vereiste voorkennis: Diploma hoger secundair onderwijs. Wie het diploma secundair onderwijs niet behaald heeft en toch gedreven is om in een begrafenisonderneming te werken kan eventueel toch toegelaten worden om deze opleiding te volgen. Daartoe volstaat het om een motivatiegesprek te voeren met een toelatingscommissie op de SYNTRA campus te Asse. Neem hiervoor contact op met syntra campus Asse op het nummer 02 452 63 72

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

 • PRAKTIJK

  Er worden tijdens de opleiding op afgesproken tijdstippen praktijklessen lichaamsverzorging gegeven in een mortuarium.

 

 • GETUIGSCHRIFTEN EN DIPLOMA

  Slaag je voor alle examens tijdens het eerste jaar Funerair medewerker , dan ontvang je een GETUIGSCHRIFT KMO begrafenismedewerker.

  Slaag je voor alle examens en eindproef van het tweede jaar 'Begrafenisondernemer' , ontvang je het erkende GETUIGSCHRIFT van begrafenisondernemer. 

  Ontvang ik een getuigschrift of diploma?
  Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift.  Als je daarnaast ook voor de SYNTRA cursus "Ondernemerschap" slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift https://www.syntra-mvl.be/opleiding/start-me-ondernemerschap.
  Onze certificaten, getuigschriften en diploma's zijn erkend door de Vlaamse Gemeenschap.Met de steun van