Microwoningbouw is dé bouwstijl van de toekomst. Kleinere, modulaire units of mini-huizen gecombineerd met duurzame technologieën zijn snelle en betaalbare oplossingen voor de veranderende woningmarkt. Of je nu een tiny house op zich wil bouwen, of je woning wil uitbreiden met een kantoorunit, hobbyruimte, tuinkamer, …, je leert het allemaal binnen deze opleiding.

Je zal tools aangeleerd krijgen om via een uitgekiend plan de beschikbare ruimte in je tiny house optimaal en slim te benutten, zonder verlies van comfort. Hiernaast krijg je de nodige kennis aangeleerd over isolatiematerialen, binnen- en buitenbekleding, muren, vloeren, dak- en interieurafwerking. Als kers op de taart, leer je hoe je je woning zelfvoorzienend kan maken.

Wat en voor wie?

Voor wie

Iedereen met een passie voor hout en microwoningbouw kan deze opleiding volgen. Ervaring met houtbewerking is geen vereiste (doch vrijstelling is mogelijk).

Wat na de opleiding

Wie slaagt voor deze cursus, kan de vervolgopleiding 'specialist microwoningbouw' volgen. Hierin leer je je eigen creaties te ontwerpen en scherp je jouw ondernemingsvaardigheden aan zodat je zelf een microwoningbedrijf kan opstarten.

Programma 'specialist microwoningbouw':

 • ontwerp tiny houses (24uur)
 • toegepaste bedrijfsvoering (36uur)
 • eindproef
Waar en wanneer?
Programma

constructeur microwoningbouw

jaar 1

 • wettelijk kader - soorten tiny houses (8 uur)
 • Werkvoorbereiding en machinale houtbewerking houtskeletbouw (40 uur)
 • hout, staal, hybride (52 uur)
 • afwerking (36 uur)

jaar 2

 • duurzame en ecologische technologieën (24uur)
 • praktijk (96uur)

Dit programma is onder voorbehoud. Onderstaande modules en het aantal uren per module kunnen nog wijzigen.

Leermateriaal wordt ter beschikking gesteld via het leerplatform.  

Aanvullende info

Deze opleiding is erkend door Constructiv. Arbeiders ingeschreven in de bouwsector (Paritair Comité 124) hebben daardoor recht op volgende sectorpremies:

 • premies voor avond- en zaterdagopleidingen rechtstreeks aan de deelnemer
 • tussenkomst in de kost van opleiding aan de werkgever (opleiding tijdens en na de werkuren)
 • tussenkomst van 15€ per uur in de loonkost aan de werkgever (opleiding tijdens de werkuren)

Bij opleidingen in de periode 1 december tot 31 maart (van maandag tot vrijdag tijdens de werkuren ) is ook het stelsel van tijdelijke werkloosheid via “winteropleiding” van toepassing. Meer info op de website van Constructiv of via 09 338 55 10.

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent/wordt minimaal 18 jaar in de loop van het jaar waarin de opleiding start.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Als je slaagt voor alle modules, behaal je het getuigschrift ondernemerschapstraject KMO-medewerker constructeur microwoningbouw.

Inschrijvingen & inlichtingen

Voor deze cursus dien je nog persoonlijke beschermingsmaterialen en gereedschappen aan te kopen. Meer informatie hierover volgt tijdens de eerste les.

Met de steun van