Als drone technicus of drone monteur bestaan jouw werkzaamheden uit het bouwen, onderhouden en repareren van drones. Je kan bijvoorbeeld een eigen zaak starten, jouw diensten als handelaar in drones uitbreiden of werken bij een zaak die drones verkoopt en of verhuurt. Neem met deze opleiding een vliegende start of wending in jouw carrière en onderscheid jezelf met vakkennis in dronetechniek. Uiteraard zal je als drone technicus ook (test-)vliegen en soms zelf optreden als dronepiloot.

 

Wat en voor wie?

Voor wie

Voel je je geroepen om in de toekomst drones (RPAS) te onderhouden of zelf op maat van een klant te bouwen? Dan is deze opleiding jou op het lijf geschreven. De opleiding richt zich naar modelbouwers, dronepiloten, designers, onderhoudstechnici en personen met een sterk interessegebied in deze materie.

Wat na de opleiding

Als drone onderhouds- en bouwtechnicus kan je een RPAS volgens stappenplan onderhouden, controleren op gebreken en desnoods 'out-of-service' componenten vervangen. Tevens kan je een RPAS bouwen op maat en vraag van de klant. Je kan een technische manual opstellen met het oog op homologatie voor België. Je kan de drone afstellen zodat deze gebruiksklaar is voor de klant. 

Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Avond15 september 2022Sint-Niklaas770 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

De avondopleiding duurt 2 jaar.

 

Jaar 1: gemiddeld één avond les per week 

  • Drone-onderhoud (28u)
  • Dronebouw (44u)
  • Groundstations en groundcontrol (32u)
  • Autopilots (32u)

 

 Jaar 2: gemiddeld één avond les per week 

  • Positionering en sensoren (32u)
  • Wetgeving drones (28u)
  • Toegepaste bedrijfsvoering drones (20u)
  • Praktijk voor drones (36u)
  • Eindproef drone onderhouds- en bouwtechnicus (1u)

 

Aanvullende info

Tijdens de opleiding ga je zelf een toestel bouwen. Gezien de dronesector een snel veranderende sector is, er heel regelmatig nieuw materiaal beschikbaar komt en daarnaast de mogelijkheden en noden per cursist erg verschillend kunnen zijn, opteert SYNTRA Miodden-Vlaanderen om geen standaardpakket aan te bieden.

Zo laten we de keuze volledig vrij voor elke cursist afzonderlijk. Hou dus rekening met bijkomende kosten voor de aankoop van de onderdelen van het toestel. Daarnaast zijn een goeie soldeerbout, schroevendraaiers en een laptop onmisbaar voor het sleutelen aan de toestellen. Deze dien je zelf mee te brengen, voor een eventuele aankoop kan je steeds advies bij onze docent inwinnen.

De kostprijs hiervan is zeer sterk afhankelijk van de gekozen componenten en het gereedschap dat mogelijk reeds in jouw bezit is. Wie echter van nul begint, dient te rekenen op een investering van ongeveer € 1.250 voor het totale pakket.

SYNTRA Midden-Vlaanderen is een erkende kennisinstelling bij EUKA - de dronecluster voor Vlaanderen. EUKA brengt als Innovatief Bedrijfsnetwerk ondernemers, beleidsmakers en onderzoekers bij elkaar. De drone economie is wereldwijd een belangrijke toekomstsector. De snel evoluerende Internet-of-Thingsdrone technologie en de vermarkting ervan biedt omwille van de tot de verbeelding sprekende toepassingen enorm veel nieuwe uitdagingen voor een breed aantal sectoren in Vlaanderen. EUKA wenst haar clusterleden ‘hefbomen’ aan te bieden om de gemeenschappelijke noden in de drone markt te helpen oplossen of deblokkeren en om de vele nieuwe opportuniteiten die zich aanbieden in deze toekomstsector te helpen ontwikkelen.

Lesmateriaal wordt ter beschikking gesteld via het leerplatform. 

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. 

Met de steun van