Gebeten om je verder te verdiepen in de complex maar boeiende wereld van de elektrotechniek? Dan is deze praktijkgerichte opleiding precies wat je zoekt!


Als elektrotechnisch installateur installeer, herstel en onderhoud je elektrotechnische (nieuwe of bestaande) huishoudinstallaties of toestellen en toebehoren. Je ontwerpt in installeert de installaties zowel op de traditionele manier als met impulsrelais, logische schakelingen of een compleet domoticasysteem. 

De opleiding bestaat voor het grootste deel uit praktijk. Je maakt oefeningen op oefenborden om uiteindelijk te eindigen met het aansluiten van een volledige huisinstallatie in een voorbekabelde didactische woning. Naast deze oefeningen plaatsen we ook opbouwinstallaties in buis, kabel, kabelgoot en holle wanden.

 

 

Wat en voor wie?

Voor wie

Voor gevorderd : voorkennis elektromonteur

Minimum 18 jaar

Iedereen die professioneel aan de slag wil als elektrotechnisch installateur of elektrotechnicus, in loondienst of als zelfstandige.

Wat na de opleiding

Interessante vervolgopleidingen:

 • Refurbishment van elektrische huishoudapparaten
 • Updat AREI
Waar en wanneer?
Programma

De avondopleiding duurt 2 jaar, met gemiddeld 1 avond les per week

EERSTE OPLEIDINGSJAAR

 • Schakelingen en installaties (16 sessies)
 • Ontwerpen en toepassen elektrische schema's (10 sessies)
 • Elektrische comfortvoorzieningen (7 sessies)

TWEEDE OPLEIDINGSJAAR

 • Praktische motorschakelingen (13 sessies)
 • Project, dossier en organisatie bedrijf (20 sessies)
 • Eindproef (1 sessie)

 

 

Aanvullende info
 • Voor de praktijklessen is het aangewezen dat iedere cursist een eigen basisset aan materiaal bezit: kniptang, platte tang, nijptang, schroevendraaierset en een degelijke multimeter.
 • Het gebruik van grondstoffen zit in het cursusgeld vervat.
 • Tijdens de praktijklessen draag je volgende persoonlijke beschermingsmiddelen: een werkbroek met kniestukken, lage veiligheidsschoenen, stofmasker, veiligheidsbril en oorbeschermers. Indien je hier niet zelf over beschikt, dan biedt SYNTRA Midden-Vlaanderen je de mogelijkheid om deze centraal aan te kopen.

De opleiding is erkend door Volta. Bedrijven en organisaties die vallen onder het PSC149.01 (RSZ prefix 067 of 467) hebben recht op een opleidingspremie voor iedere medewerker die deze opleiding volgt. Per medewerker bedraagt het premiebedrag maximum € 15,5/ uur. Vraag de premie online aan, ten minste drie werkdagen voor de start van de opleiding. Meer info: www.volta-org.be/nl.

 

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

 

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

 • Minimum 18 jaar zijn.
 • Beschikken over de kwalificatie van Elektrotechnisch monteur. Heb je deze niet? Klik dan hier voor de opleiding!

 

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

 

Gelinkte filmpjes

Wil jij elektricien worden? Een beeld van opleiding krijg je hier...

Met de steun van