Sporters in fitnesscentra worden bijgestaan door opgeleide trainers. De fitness instructeur begeleidt de klanten bij grondoefeningen, cardio training, krachttoestellen en halters. Dit kan zowel in het fitnesscentrum als out-door. De klant gaat naar het fitnesscentrum met een specifiek doel: vermageren door calorieën te verbranden, werken aan de conditie, uithouding verhogen, spieren versterken, lichaam verstevigen, lenigheid oefenen,... het kan allemaal in een fitnesscentrum. De fitness instructeur maakt persoonlijke trainingsschema's op in functie van het gewenste resultaat: vetverbranding vraagt immers een andere trainingsmethodiek dan conditietraining. Nadat een gepersonaliseerd oefenprogramma is opgemaakt zal de fitnesstrainer ook de fitnessbeurten zelf opvolgen bij ieder bezoek door fitheidstesten af te nemen en uitleg te geven bij het juist en veilig gebruik van materiaal en toestellen. Tevens zorgt de fitness trainer ook voor het onthaal, het sociaal contact en maakt van ieder bezoek aan het fitnesscentrum een unieke beleving.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding is uiterst geschikt voor mensen die houden van sport en fitness. Wil je alles te weten komen over alle aspecten van persoonlijke begeleiding in fitnesscentra en wil je mensen begeleiden tijdens de training? Droom je ervan om van je hobby je beroep te maken door in een fitnesscentrum te werken omringd door dynamische, sportieve en gemotiveerde mensen? Dan is deze unieke opleiding tot fitness instructeur wat jij nodig hebt!

Wat na de opleiding

Na deze opleiding ben je klaar om:

- aan de slag te gaan als medewerker in een fitnesscentrum in hoofd- of bijberoep
- een fitnesscentrum zelfstandig opstarten en uitbaten
- samenwerken in een groepspraktijk met diëtisten, kinesisten, gezondheidscoachen, artsen,...
- de vervolgcursus 'Personal trainer' volgen bij SYNTRA Midden-Vlaanderen .
- je kan ook bijkomende bijscholingscursussen volgen bij SYNTRA Middden-Vlaanderen zoals sportvoeding, sportdrank, kinesiotaping, sportverzorger, wielerverzorger...
- na een paar jaar beroepservaring en extra scholing als lesgever kennis en ervaring door te geven.

 

Waar en wanneer?
Programma

Deze opleiding gaat door op zaterdag voor- en/of namiddag 

PROGRAMMA Instructeur fitness

Algemene anatomie en fysiologie (e-learning) 29u
                   Coaching anatomie en fysiologie  
Ontwikkelingsleer (e-learning)     9u
       Coaching ontwikkelingsleer                     
Motorisch leren (e-learning)      9u
        Coaching motorisch leren  
Functionele anatomie & biomechanica   18u
Inspanningsfysiologie      5u
Veilig sporten preventief    5u              
Onthaal en communicatie    12u
Opstellen individueel trainingsschema   12u
Individuele fitnessbegeleiding    16u
Stage 
Eindproef 

Aanvullende info

Voor sommige vakken kan je vrijstellingen krijgen op basis van je vooropleiding. Vrijstellingen worden nooit automatisch verleend, ze moeten steeds aangevraagd worden na inschrijving met het gepaste formulier te bekomen bij de campus van je keuze. 

Toelatingsvoorwaarden

Om deel te kunnen nemen aan deze opleiding moet voldoen zijn aan deze voorwaarden:

  • Minstens 18 jaar zijn of 18 worden in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start
  • Een geldig attest van EHBO en reanimatie of ingeschreven zijn in een cursus EHBO. Het attest EHBO moet behaald zijn vóór aanvang van de stage.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

PRAKTIJK
De lessen gaan door op de SYNTRA campus en op de werkvloer in een fitnesscentrum

STAGE
Er wordt externe stage gelopen in een fitnesscentrum naar keuze in je buurt

EXAMENS
Je kennis en competentie wordt geëvalueerd aan de hand van een theoretisch en praktisch examen. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgelegd.

GETUIGSCHRIFT
Alle examens worden afgenomen door de SYNTRA docent op de SYNTRA campus. 
Na het goed doorlopen van het volledige traject en de stage, ontvang je het erkend GETUIGSCHRIFT ' Fitness Instructeur'.
Ontvang ik een getuigschrift of diploma? Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift.  Als je daarnaast ook de cursus bedrijfsbeheer volgt en slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Onze certificaten, getuigschriften en diploma's zijn erkend door het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen.

Met de steun van