Durf jij de wereld in een ander perspectief te plaatsen? Zie je in alles een kunstwerk dat je wil vereeuwigen? Dan zit je zeker op je plaats in de opleiding Fotograaf. Techniek, theorie, praktijk en vooral jouw eigen creativiteit maken deze opleiding uniek!

Wat en voor wie?

Wat na de opleiding

De moderne fotograaf is bezig met concept en compositie, met belichting en kleur. Hij maakt niet alleen de knapste huwelijksreportages, maar werkt ook dikwijls als freelancer voor magazines, bedrijven en concerns. Wie clever is specialiseert zich in specifieke disciplines, waardoor hij zich kan profileren in het werkveld.

Waar en wanneer?
Programma
De digitale fotocamera is een parel van techniek en biedt oneindig veel mogelijkheden. Toch blijft de klassieke kennis van de fotografie de sleutel tot het succes! Alle facetten van de kunst van het fotograferen komen in deze opleiding aan bod.

FOTOGRAAF 1: 45 sessies van 4 uur
Geschiedenis (12u)
Camera en accessoires, basis materialenkennis, reportageflitsfotografie, basis lichtmeting (32u)
Beeldbewerking (28u)
Colormanagement (4u)
Materiaalweergave en Stilleven (28u)
Bedrijfsreportage (12u)
Sociale reportage (28u)
Portret (studio & locatie) (32u)
Examen (4u)
 
FOTOGRAAF 2: 45 sessies van 4 uur
Beeldbewerking, afwerking, archivering en presentatie (32u)
Colormanagement (8u)
Bedrijfsreportage (20u)
Sociale reportage (24u)
Portret ( studio & locatie) (32u)
Product en publicteit (40u)
Architectuur en Interieur (20u)
Examen (4u)

FOTOGRAAF 3: 46 sessies van 4 uur
Bedrijfsreportage (12u)
Sociale reportage (20u)
Portret (studio & locatie) (32u)
Product en publiciteit (32u)
Architectuur en Interieur (16u)
Fotograaf als zelfstandige (4u)
Landschappen en natuur (16u)
Intro 'werken met drones' (4u)
Eindwerkbegeleiding opdrachten (32u)
Examen (4u)
Eindproef (opdracht) (12u)
Aanvullende info

LESMOMENTEN
Om organisatorische redenen gaan een 12-tal lessen door op andere momenten dan de 'vaste' lesavond. Dit kan gebeuren op een extra lesavond en vaak op zaterdagvoormiddag.

HANDBOEKEN
Voor een aantal vakken wordt er gewerkt met een handboek. Bij het begin van de opleiding ontvang je een lijst van aan te schaffen boeken. Losse fotokopieën zijn in de kostprijs van de opleiding inbegrepen.

Tijdens de opleiding zal je in de klas geregeld foto's moeten afdrukken. De kostprijs van het fotopapier wordt naargelang het verbruik verrekend. Meer informatie hierover krijg je de eerste les.

CAMERA
Cursisten in deze opleiding moeten beschikken over een geschikte toestel. Op termijn zal ook een statief en afhankelijk van het toestel een flitser nuttig zijn.
Wie nog geen geschikt apparaat bezit, kan aan het begin van de opleiding terecht bij de docenten voor meer informatie.

De talrijke opdrachten die je tijdens de opleiding krijgt, vereisen dat je ook buiten de lessen actief en intensief bezig bent met fotografie. Laat je dus niet verrassen en respecteer de deadlines die de docenten je opleggen.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent/wordt 18 in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Aan het eind van elk cursusjaar worden examens afgenomen. De cursist dient voor elke opdracht van de examens 50% te behalen.

Wie slaagt in alle examens en in de eindproef, ontvangt het erkende getuigschrift van "Fotograaf", uitgereikt door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en het Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen. Wie de beroepslessen Fotograaf combineert met een opleiding Bedrijfsbeheer, ontvangt een diploma in plaats van een getuigschrift.

Met de steun van