Vind je het een uitdaging om de boodschap van je klant visueel te vertalen in een aantrekkelijk ontwerp dat ook technisch sterk is? Beleef je plezier in het zoeken naar de juiste vormen en kleuren? Dan ben je de geknipte persoon om het als grafisch vormgever te maken!

In deze praktijkgerichte opleiding komen alle facetten van lay-out en grafische vormgeving aan bod. Je leert van A tot Z hoe een drukwerk tot stand komt en hoe de modernste grafische computerpakketten werken.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding richt zich tot iedereen met interesse in digitaal ontwerp die zich wil professionaliseren tot grafisch vormgever.

Wat na de opleiding

Zowel uitgeverijen, reclamebureau's, drukkerijen, grafische- of communicatieafdelingen van bedrijven en DTP-studio's zijn vaak op zoek naar creatieve en technisch sterke grafisch vormgevers. Als grafisch vormgever kan je zowel als werknemer of als freelancer aan de slag.

Waar en wanneer?
Programma
Je volgt les gedurende twee cursusjaren. Cursisten die na het eerste cursusjaar willen stoppen, kunnen een getuigschrift bekomen van KMO-medewerker "Desktop Publisher". Volgende leerinhouden komen aan bod:
 
 
JAAR 1 GRAFISCH VORMGEVER
 • Digitaal tekenen - Adobe Illustrator
  In deze module leer je de kunst van het digitaal tekenen via Adobe Illustrator. Je leert hoe je met behulp van de Bézier-tekenprincipes de meest ingewikkelde tekeningen maakt. De theorie oefen je onmiddellijk in op de computer.
 • Digitale beeldbewerking - Adobe Photoshop
  In deze module leer je beelden en foto's bewerken met het pakket Adobe Photoshop. Je leert alles over kleur- en bestandsformaten, lagen, paden, filters enz. De leerstof wordt ook hier vooral aangebracht via praktijkoefeningen.
 • Digitale opmaak en typografie - Adobe Indesign
  Hier leer je de knapste documenten maken met Adobe Indesign. Je leert hoe je teksten typografisch correct zet. Met je opgedane kennis kan je teksten en beelden zodanig bij elkaar plaatsen dat je tot de mooiste drukwerken komt. Theorie en praktijk worden optimaal aan elkaar gekoppeld.
 • Drukwerkvoorbereiding
  In deze module leer je de specifieke vakterminologie dusdanig dat je een perfecte offerte en bestelbon kan creëren. Je leert een timing op te maken zodat je de klant een correct aanlevermoment kunt voorleggen. Je leert ook alles over papier, plastic, folies enz. In het gedeelte auteursrechten leer je professioneel om te gaan met beschermde werken (tekst en beeldmateriaal). Ook troubleshooting en systeembeheer komen aan bod.

 

JAAR 2 GRAFISCH VORMGEVER

 • Creatief ontwerp en praktische organisatie 
  Als grafisch vormgever ga je sterke ideeën ontwikkelen, uitwerken en presenteren. Stap voor stap leer je in deze module hoe een idee vorm krijgt door te toveren met grafische software en creatieve technieken. Via tips, tricks en praktijkoefeningen wakkeren we jouw creativiteit aan tot onverwachte hoogten.
 • Crossmedia
  Een DTP-er / Grafisch vormgever moet mee zijn met zijn tijd. Ook voor nieuwe media moet er immers een lay-out gemaakt worden . In deze module leer je, gebruik makend van gekende pakketten, hoe je opmaakbestanden kan omzetten naar interactieve webtoepassingen (one pager, nieuwsbrief, intereactieve e-pubs enz.) Je wordt ook ingewijd in UX-design zodat je niet enkel weet hoe je iets visueel mooi kan maken, maar ook gebruiksvriendelijk. Ook hier geldt: praktijk, praktijk, praktijk...
 • Eindwerkbegeleiding
  In deze lessen krijg je de kans om aan je eindwerk te werken, onder sterke begeleiding van je docenten. Let wel, het merendeel doe je thuis. Je beroepstoekomst hangt er dan ook van af.
 • Eindproef
  De eindproef omvat een uitgebreide en geïntegreerde opdracht, die je aan het einde van je opleiding verdedigt voor een jury. Je kan pas aan de eindproef deelnemen als je voldoende aanwezig bent geweest in de lessen en geslaagd bent voor alle tussentijdse examens (zie hiervoor het examenreglement dat je ontvangt bij inschrijving).
Aanvullende info

Om thuis verder te kunnen werken aan de opdrachten heb je een krachtige computer en een abonnement op het Adobesoftwarepakket nodig (studentenlicentie 65 EUR/jaar). Wacht met een eventuele aankoop totdat je advies kan inwinnen van een docent.

Voor je eindwerk zou het kunnen dat je extra kosten dient te maken, deze kosten zijn afhankelijk van je eigen keuzes en creativiteit.

Leermateriaal wordt ter beschikking gesteld via het leerplatform.

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

Wat betekent dit?

Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

 • De opleiding start vanaf nul, voorkennis is niet nodig. Wel is het wenselijk dat je vlot met een computer kan werken. Overweg kunnen met een computer is voor deze opleiding een voordeel maar geen vereiste.
 • Je bent/wordt minstens 18 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de examens van het eerste jaar, verkrijgt het getuigschrift "KMO-medewerker Desktop Publisher". Wie ook de examens van het tweede jaar met succes afrondt en slaagt voor de eindproef, ontvangt het getuigschrift "Grafisch vormgever". Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door de Vlaamse Gemeenschap.


Met de steun van