Wil je graag een interieur leren ontwerpen? Dan is deze opleiding iets voor jou!
In deze opleiding ga je aan de slag met bestaande gebouwen en richt je ze in naar de noden van je klant. Je leert alle structurele aspecten aan te pakken door je kennis van materialen, technische tekenprogramma's en de nodige portie creativiteit hiervoor te gebruiken. Daarnaast leer je ook alles over werkplanning en budgetteren.
De opleiding spitst zich niet enkel toe op woningen, ook interieurs voor boetieks, cafés en dergelijke zijn mogelijk. 

Praktijkoefeningen vormen de rode draad doorheen deze opleiding. Via ontwerpopdrachten ontwikkel je gevoel voor ruimte en esthetiek. Na de analyse van objecten en ruimtes, leer je zelf ontwerpvoorstellen maken. Schetsen en uittekenen gebeurt volgens de geijkte normen en codes. Vervolgens maak je maquettes van de ontwerpvoorstellen. Deze opdrachten worden telkens getoetst aan functionaliteit, creativiteit, materiaalkeuze (ecologisch, prijsbewust), verlichting en techniek. Kleur- en materiaalleer staat uiteraard ook op het programma. Op het einde van de opleiding ben je in staat om een project af te leveren en te presenteren, samen met een lastenboek en een digitaal ontwerp. Ook leer je je keuzes te motiveren en jouw project te verkopen.

Opgelet: deze opleiding is zeer technisch en is gericht op de structurele aspecten van een interieur. Gaat je interesse uit naar de aankleding van een interieur (kleuren, afwerking, meubilair, gadgets...), dan raden wij je onze opleiding Interieurstylist aan.

 

Wat en voor wie?

Voor wie

De opleiding is bedoeld voor wie van zijn passie zijn beroep wil maken, en professioneel aan de slag wil gaan als interieurinrichter - hetzij als zelfstandige, hetzij als medewerker in een interieurbedrijf (bv. een keukenbouwer, interieurzaak, ...)

 

Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Avond12 september 2022Gent446,25 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

De opleiding duurt twee jaar, met twee vaste lesavonden per week. De ontwerpopdrachten vormen de rode draad doorheen de opleiding. Je werkt hier ook thuis aan verder. De theoretische kennis staat in functie van deze opdrachten. 

EERSTE JAAR

Basis tekenen en schetsen van interieurs: een ontwerp (driedimensioneel) kunnen visualiseren is een belangrijke vaardigheid voor de interieurinrichter - zowel voor het ontwerpproces als voor de klant. Daarom leer je eerst een aantal tekentechnieken en manueel perspectieftekenen (op schaal). Je leert ruimtes en plannen analyseren, en aanzichten schetsen. Dit helpt om jouw ruimtelijk inzicht te verfijnen en vormt een noodzakelijke basis voor wie vervolgens goed digitaal en technische wil leren tekenen. Ook verwerf je basiskennis SketchUp.

Technisch tekenen: deze module bouwt verder op de basis tekenen en schetsen. Je scherpt je manuele technische tekenvaardigheden (grondplan, doorsnede, aanzichten) en ruimtelijk inzicht in 2D en 3D verder aan. Het belang van ergonomie (bv. juiste afmetingen en verhoudingen) komt eveneens aan bod. Je leert ontwerpen communiceren en ontwikkelt een doelgerichte en professionele vormentaal. 

Ontwerpopdrachten rond het inrichten van één ruimte: je leert een ruimte analyseren naar vorm en functie. Stap voor stap start je met het ontwerp van een welbepaalde ruimte. Je zoekt gepaste en verantwoorde materiaal (milieuvriendelijk, prijsbewust), tekent en presenteert je project. Functionaliteit, esthetiek, materiaalkeuze en verlichting staan voorop. Vakken zoals materiaalleer, kunstgeschiedenis en verlichting bieden de nodige (theoretische) onderbouwing.

TWEEDE JAAR

Digitaal tekenen: je gaat concreet aan de slag met Vectorworks. Voor je het weet, teken je vlot jouw plannen digitaal en maak je mooie 3D-presentaties voor een klant.

Ontwerpopdrachten rond het inrichten van totaalprojecten: Ook in het tweede jaar staan de theoretische vakken in functie van de praktijk. De praktijkoefeningen groeien uit tot volwaardige interieuropdrachten. Opnieuw worden twee opdrachten voorzien. De opdrachten zijn ambitieuzer, maar volgen hetzelfde stramien: een uitgebreide analyse (van o.a. ruimte, functie en budget) gaat het ontwerpvoorstel vooraf en de opdrachten worden getoetst aan functionaliteit, creativiteit en esthetiek. De aanvullende beroepskennis bestaat opnieuw uit een aantal deelvakken.Ruwbouwafwerking bestaat uit een aantal deelinhouden. Het gaat daarbij om verftechnologie en wandbekleding, soepele vloerbekleding, parket en laminaatvloeren, betegeling en mozaïek en meubels. Het vak kostprijsberekening en werkplanning gaat dieper in op de administratieve kant van de zaak. Denk bijvoorbeeld aan prijsaanvragen, offertes en overeenkomsten, bouwadministratie en de werkplanning in samenspraak met de klant. Het vak verlichting bouwt verder op de inhouden van het eerste jaar en gaat dieper in op de praktische uitwerking van een lichtplan. Ten slotte verdiep je je in het vak technieken in de basisprincipes van een aantal technieken zoals verwarming, beveiliging en sanitair.

Eindproef: je werkt een omvattende eindopdracht uit, die je uiteindelijk ook presenteert voor een jury. Dit vormt het sluitstuk van jouw opleiding.

Leermateriaal wordt ter beschikking gesteld via het leerplatform.

Het curriculum van deze opleiding wordt dit jaar gewijzigd. De exacte lesinhouden en lesdagen zijn onder voorbehoud en kunnen nog wijzigen.

Aanvullende info

Voor deze praktische opleiding zal je eigen tekenmateriaal moeten aanschaffen. Meer informatie volgt tijdens de eerste les. Je dient hiervoor rekening te houden met een extra kost van ongeveer 150 euro.
Kosten voor het visueel voorstellen van projecten (maquettemateriaal e.d.) zijn niet in het inschrijvingsgeld inbegrepen. De kostprijs hiervan is afhankelijk van je eigen vindingrijkheid. Ook voor beursbezoeken kan eventueel een bijdrage worden aangerekend.

Voor de lessen computertekenen dien je je eigen laptop mee te brengen. Hierop zal je een recente versie van courant gebruikte tekenprogramma's moeten installeren. Je ontvangt hier meer informatie over tijdens de eerste lessen

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

 

Toelatingsvoorwaarden

Je bent/wordt 18 jaar in de loop van het jaar dat de opleiding start.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Met de steun van