Je wil jezelf bekwamen in de kennis van kaas of je vestigen als kaasspecialist.
Dan is de opleiding kaasmeester een absolute must.
Met de opleiding is het de bedoeling potentiële starters en uitbaters en medewerkers uit voedings- en horecazaken (restauranthouders, traiteurs, versdetailhandel en delicatessen, ...) een professionele en gedegen opleiding te geven over het ruime assortiment van kazen in binnen- en buitenland, zodat zij zich als kaasspecialist kunnen vestigen.

Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Avond20 oktober 2020lessenroosterGent395 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

1e jaar: module Basiskennis kaas (20 sessies)

algemene warenkennis

fabricatie van kaas

basis HACCP en voedselveiligheid

kaasfamilies: basis

technische kaasbehandeling en snijtechnieken

Wat is bier?

Wat is wijn?

examen

2e jaar: module Activiteiten van de kaasmeester (27 sessies)

verkopen van kaas

verpakken van kaas

kaasfamilies: appellaties en productiemethoden

uitbaten van een kaasmakerij/kaashandel en organiseren van bedrijfsbezoeken

toegepaste HACCP in de kaashandel

culinaire aspecten van kaas

eindwerkbegeleiding

examen

Eindproef (5u)

maken van kaasstuk en verdedigen van eindwerk




 

Aanvullende info

Deze opleiding is een must voor wie zich wil bekwamen in de kennis van kaas.
Het is ook een aanrader voor personen die reeds beschikken over een diploma restauranthouder, traiteur-banketaannemer, slager.


Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online


Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent minstens 18 jaar.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Op het einde is er een moduleproef. Nadien volgt nog een eindpraktijkproef.
Wie slaagt in de moduleproef en in de afsluitende praktijkproef, ontvangt het erkende getuigschrift van praktijk en beroepskennis ondernemersopleiding.
Wie daarnaast ook nog de module basiskennis bedrijfsbeheer met goed gevolg doorloopt, ontvangt een diploma ondernemersopleiding en is in regel met de vestigingsreglementering daar waar deze van toepassing is.
Dit diploma is erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen.

Met de steun van