Je wil jezelf bekwamen in de kennis van kaas of je vestigen als kaasspecialist.
Dan is de opleiding kaasmeester een absolute must.
Met de opleiding is het de bedoeling potentiële starters en uitbaters en medewerkers uit voedings- en horecazaken (restauranthouders, traiteurs, versdetailhandel en delicatessen, ...) een professionele en gedegen opleiding te geven over het ruime assortiment van kazen in binnen- en buitenland, zodat zij zich als kaasspecialist kunnen vestigen.

Waar en wanneer?
Programma

1e jaar: module Basiskennis kaas (20 sessies)

algemene warenkennis

fabricatie van kaas

basis HACCP en voedselveiligheid

kaasfamilies: basis

technische kaasbehandeling en snijtechnieken

Wat is bier?

Wat is wijn?

examen

2e jaar: module Activiteiten van de kaasmeester (27 sessies)

verkopen van kaas

verpakken van kaas

kaasfamilies: appellaties en productiemethoden

uitbaten van een kaasmakerij/kaashandel en organiseren van bedrijfsbezoeken

toegepaste HACCP in de kaashandel

culinaire aspecten van kaas

eindwerkbegeleiding

examen

Eindproef (5u)

maken van kaasstuk en verdedigen van eindwerk




 

Aanvullende info

Deze opleiding is een must voor wie zich wil bekwamen in de kennis van kaas.
Het is ook een aanrader voor personen die reeds beschikken over een diploma restauranthouder, traiteur-banketaannemer, slager.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent minstens 18 jaar.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Op het einde is er een moduleproef. Nadien volgt nog een eindpraktijkproef.
Wie slaagt in de moduleproef en in de afsluitende praktijkproef, ontvangt het erkende getuigschrift van praktijk en beroepskennis ondernemersopleiding.
Wie daarnaast ook nog de module basiskennis bedrijfsbeheer met goed gevolg doorloopt, ontvangt een diploma ondernemersopleiding en is in regel met de vestigingsreglementering daar waar deze van toepassing is.
Dit diploma is erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen.

Met de steun van