Je wilt aan de slag als professioneel kapper?
Je wilt het kappersberoep stap voor stap aanleren en wilt op de hoogte zijn van actuele modetrends en tendensen in de kapperswereld?
Je vindt creativiteit en sociaal contact zeer belangrijk?

Dan is onze erkende kappersopleiding de perfecte match voor jou! Wij leiden je op tot een startende kapper die de basistechnieken beheerst en geoefend is in alle facetten van het kappersberoep. 

Wat en voor wie?

Voor wie

- Deze opleiding is een professionele en praktijkgerichte opleiding voor actieve mensen met interesse voor styling, snit en haarzorg.

- Je bent minimum 18 jaar (of je wordt 18 in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start). 

- Je bent bereid om tijdens de praktijklessen hoofddeksels en hoofddoeken af te nemen in het kader van o.a de lessen haarverzorging, wassen en brushen.

 

Wat na de opleiding

Je tewerkstellingsmogelijkheden zijn zeer ruim en je kan onder meer:

  •  je eigen zaak starten als zelfstandige kapper in hoofd- of bijberoep
  • als medewerker in dienst werken bij een zelfstandige kapperszaak
  • als vertegenwoordiger werken voor een bedrijf die handelt in kappersbenodigdheden
  • als verkoopster werken in dienstverband in zaken en winkels die cosmetica en verzorgingsprodukten voor het haar verkopen
  • verder opleiding volgen om als docent je kennis en ervaring te delen in scholen en opleidingscentra
  • verder bijscholen en vervolmakingscursussen volgen bij SYNTRA Midden-Vlaanderen zoals wimperverlenging, kunstnagelstyling, make-up, kleur- en stijlconsulent,... om je dienstverlening in je zaak uit te breiden.
Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Dag19 september 2022Asse420 Euro
Avond20 september 2022Aalst420 Euro
Avond20 september 2022Gent420 Euro
Avond21 september 2022Sint-Niklaas420 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

De avondopleiding duurt 3 jaar, met gemiddeld 1 avond les per week.  

In de dagopleiding heb je 1 volle dag les per week (voor- en namiddag). Daardoor kun je de volledige opleiding afronden in een periode van 1.5 jaar.

EERSTE JAAR: Opleidingsjaar van 32 lessen

Basismodule kapper (24u + 8u e-learning)
Brushing (24u)
Basissnitten (48u)
Kleuren en ontkleuren (32u)

TWEEDE JAAR:  Opleidingsjaar van 28 lessen

Gecombineerde snitten (48u)
Lokken en balayage (28u)
Omvormigen (36u)

DERDE JAAR: opleidingsjaar van 27  lessen

Gelegenheidskapsels en styling (40u)
Herensnit (32u)
Snor, baard, bakkebaard (28u)
Eindproef (8u)

Optioneel: tijdens het 2de of 3de jaar kan je kiezen voor een module werkplekleren van 40u. Deze module is niet verplicht om het getuigschrift te behalen.

Aanvullende info

Werkmateriaal
Om de lessen te kunnen volgen moet je in het bezit zijn van je eigen werkmateriaal. Het studentenpakket kan in klasverband worden aangekocht via SYNTRA aan aantrekkelijke voorwaarden en de garantie op een goede prijs/kwaliteit verhouding. Uiteraard blijft dit professioneel materieel je eigendom én het blijft ook bruikbaar in je latere praktijk. De aankoop van de SYNTRA pakketten is niet verplicht doch je dient wel in het bezit te zijn van het nodige materiaal om te kunnen deelnemen aan de lessen. Richtprijs basis studentenpakket: €500.

Cursusmateriaal

Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform.

Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost. 

Modellen
Aanvankelijk worden de technieken op medecursisten en oefenhoofden ingeoefend, nadien op modellen. Daarom is het essentieel dat je bereid bent om in de praktijklessen hoofddeksels en hoofddoeken af te willen nemen. Modellen die meekomen naar de klas betalen enkel de prijs van de verbruikte grondstoffen.

Toelatingsvoorwaarden

Er is geen verplichte stage.
Indien je praktijkervaring op de werkplek wilt opdoen, kan je er optioneel zelf voor kiezen om tijdens het 2de of 3de jaar 40u werkplekleren te doen. Je gaat zelf op zoek naar een stageplaats binnen een straal van 20km van de campus of in overleg met je docent/stagebegeleider.  

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Examens
Op het einde van iedere module worden jouw kennis en vaardigheden geëvalueerd aan de hand van een theoretisch en/of praktisch examen. Deze evaluatie geeft je een zicht op je verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgenomen.
Op het einde van de opleiding wordt er een eindproef afgenomen door de docent in aanwezigheid van een extern jurylid.

Getuigschrift of diploma 
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. 

Vrijstellingen
Je kan een vrijstelling aanvragen voor iedere module. Hiervoor bezorg je een bewijs dat je de competenties van die module bezit bijv. door een getuigschrift of attest van een erkende onderwijsinstantie voor te leggen.
 

 
Gelinkte filmpjes

De geknipte opleiding voor creatievelingen met interesse in styling

Met de steun van