Kleur en kledingstijl zijn essentieel voor onze uitstraling. De juiste kleren, schoenen, make-up, accessoires, handtassen, sjaals, ... kunnen je doen schitteren en stralen. Tijdens het shoppen willen vrouwen en mannen niet enkel functionele kleren kopen, ze zijn op zoek naar een compleet imago, een look, een stijl, een persoonlijkheid en worden hierbij geholpen door een kleur- en stijlconsulent(e).
Als consulent(e) leer je welke kleuren perfect bij een bepaalde stijl en persoonlijkheid passen. Naast het kiezen van de gepaste kledij om bepaalde lichaamslijnen en vormen te accentueren of te camoufleren werkt een kleur- en stijlconsulent aan het uitbouwen van een persoonlijke garderobe met aangepaste accessoires.
Je krijgt voldoende theoretische maar praktijkgerichte kennis mee van kleurenleer, figuuranalyse, stijladvies, make-up, communicatie en deontologie om je klanten te doen stralen en blaken van zelfvertrouwen.
 
Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding is toegankelijk voor iedereen en is ideaal voor wie op een erg praktijkgerichte manier consulent(e) wil worden. Het is een professionele en veelzijdige opleiding voor actieve mensen met feeling voor mode, imago en uitstraling.
Als kleur- en stijlconsulent moet je sociaal zijn en vlot met mensen kunnen omgaan. Je moet soms delicate opmerkingen formuleren en de klant eerlijk confronteren met zichzelf en het beeld in de spiegel zonder kwetsend over te komen. Je klant moet tenslotte met meer zelfvertrouwen en met een goed gevoel naar buiten stappen na een consultatie bij jou.
Interesse in de wereld van magazines, mode en fashion is een must. Je moet tevens creatief zijn en geloven in de kracht van kledij, make-up en accessoires. 

Tijdens deze opleiding breng je vrienden en kennissen mee naar de les om de kleurenleer te toetsen aan de praktijk. Mensen leren analyseren en hun persoonlijkheid doorgronden leer je niet op papier, dat leer je enkel door te oefenen in de praktijk onder toeziend oog van een ervaren docent die je continu kan bijsturen. Dit is precies wat SYNTRA jou biedt met deze opleiding!
 
 

Wat na de opleiding

Je tewerkstellingsmogelijkheden zijn zeer ruim en je kan onder meer:

- je eigen zaak starten als zelfstandige consulente in hoofd- of bijberoep
- als vertegenwoordiger werken voor modehuizen
- als verkoopster werken in dienstverband in kledingszaken en boutiques
- als freelance samenwerken met schoonheidsspecialistes, kapperszaken, visagisten, winkelketens 
- verder opleiding volgen om als docent je kennis en ervaring te delen in scholen en opleidingscentra
- verder bijscholen en vervolmakingscursussen volgen bij SYNTRA Midden-Vlaanderen zoals kleur- en stijladvies voor de brildrager, kleur - en stijladvies voor de man,...

Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Dag03 oktober 2022Aalst599 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma
Deze opleiding duurt 1 jaar op basis van 1 lesdag (voormiddag en namiddag) per week.

Kleurenleer 28u
Kleurenpaletten met oefeneningen , criteria voor objectief en analytisch onderzoek , de ondertoon van een kleurengroep, de kleurondertoon van het gelaat + praktische voorbeelden , de kleurondertoon van huid, haar en ogen in combinatie met de ondertoon van kleding + praktische voorbeelden , kleurencombinaties en combinatiemogelijkheden in verband met sieraden en accessoires + praktische voorbeelden met het accent op kleur , kleurenharmonie en ondertoon .

Praktijk kleuranalyse 56u
Bespreking van de criteria voor een kleurenanalyse , bespreking van het referentiekader bij een kleurenanalyse + oplossen van probleemgevallen , bespreking van de stofsoorten en stofmotieven , kleuranalyses uitvoeren onder begeleiding , maximum rendement van een kleurenanalyse , bedrijfsbezoek aan een decoratiewinkel . 

Make-up 16u
Eigenschappen en gebruik van de verschillende make-up artikelen , onderscheid van de verschillende kleurpaletten in het make-up aanbod , make-up bespreken en uitvoeren .

Deontologie, presentatie, klantgerichtheid, omgang met klanten 20u
Aankweken van een professionele houding, taalvaardigheid en omgang met klanten , training in professioneel gedrag t.o.v. moeilijke klanten, beroepsethische aspecten , klachtenbehandeling met analyse vooraf tijdens en na , imagovorming en correct taalgebruik , vergelijken van de verschillende analysemethodes , psychologische aspecten kijkbezoek in een kleur- en stijlanalysepraktijk , ondernemingsaspecten .

Materiaal en methodeleer 8u

Bespreking van het werkmateriaal , vergelijken van het marktaanbod , werkschema bij een kleurenanalyse , bespreking stijlwerkmap en stijlverslag .
 
Stijlstudie 24u
Genre-analyse van mannen en vrouwen met de verschillende couturiers , bespreking voor- en nareportages , bespreking video-opname , harmonieus combineren van kledingstukken qua genre en combineerbaarheid, kleerkastbeleid , versmallen of verbreden met visuele effecten , accentueren en camoufleren van lichaamseigenschappen , gelaatsvormen en kapselstijlen .

Figuuranalyse 20u

Figuuranalyse en bodylijn , de verschillende lichaamstypes , lichaamslijnen, lichaamscontouren en lichaamsaccenten , lichaamsverhoudingen , stijlwerkmap aanleggen en invullen , individuele stijlpas invullen .

Praktijk stijlanalyse 48u

Oefenen met stageklanten , gastcollege of bedrijfsbezoek

Kleur- en stijlanalyse integratie 24u

Onderhoudsoefeningen met stageklanten , voorbereidingsdossiers en uitvoeren analyses en overbrengen stijladvies aan klant

Specifieke reclamevoering 12u
Opmaak van reclamefolders en infobrochures , naamkaartjes, marketingaspecten , leveranciers van de verschillende materialen
 
Eindproef 4u
Aanvullende info
- De lessen worden zeer praktijkgericht gegeven. Aanvankelijk worden de technieken op medecursisten ingeoefend, nadien op modellen.

- Het inschrijvingsgeld omvat alle kosten behalve het studentenpakket. Het studentenpakket kan in klasverband worden aangekocht via SYNTRA aan aantrekkelijke voorwaarden en de garantie op een goede prijs/kwaliteit verhouding. Uiteraard blijft dit professioneel materiaal je eigendom én het blijft ook bruikbaar in je latere praktijk. De aankoop van het SYNTRA pakket is niet verplicht doch je dient wel in het bezit te zijn van het nodige materiaal om te kunnen deelnemen aan de lessen.
 
Het pakket is voorzien van:

- kleuranalysedoeken (basisset):richtprijs 100€ excl. BTW 121€ incl. BTW

OF
- volledige kleurdoekenset: richtprijs 400€ excl. BTW 485€ incl. BTW

De analysedoeken volstaan om de lessen te volgen. Wie geen eigen doeken wenst aan te kopen kan de doeken van SYNTRA gebruiken in de klas en betaalt hiervoor 50 euro voor een volledig cursusjaar. De SYNTRA doeken mogen niet naar huis meegenomen worden dus je kan niet thuis oefenen op vrienden en kennissen. Dit kan wel met je eigen doeken.

Toelatingsvoorwaarden

Minimum 18 jaar zijn of 18 jaar worden in de loop van het jaar dat de opleiding opstart.
Geen voorkennis vereist. Alles wordt stap voor stap uitgelegd door de docent.
Iedereen is welkom! Enkel een goede dosis interesse, motivatie en werklust is vereist om deze opleiding te volgen!

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

PRAKTIJK
Alle lessen gaan door op de SYNTRA campus. Er is geen bijkomende externe stage. Het kan gebeuren dat je klassikaal les krijgt op verplaatsing zoals in kledingswinkels en boutiques. 

EXAMENS
Tijdens het jaar wordt je kennis geëvalueerd met theoretische en praktische examens. Deze evaluaties geven je een zicht op je reeds verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het nederlands worden afgenomen.
Op het einde van het opleidingstraject wordt er een groot eindexamen afgenomen door de docent waarbij al je praktijkkennis als consulent wordt getoetst in aanwezigheid van een jurylid.

GETUIGSCHRIFT
 
SYNTRA reikt na het slagen voor het eindexamen het getuigschrift of diploma Kleur- en stijlconsulent uit, erkend door de Vlaamse Gemeenschap.
Ontvang ik een getuigschrift of diploma? Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift.  Als je daarnaast ook voor de cursus bedrijfsbeheer slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Onze certificaten, getuigschriften en diploma's zijn erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en SYNTRA Vlaanderen.
Gelinkte filmpjes

Ontdek hoe het er tijdens de les kleur- en stijlconsulent aan toe gaat

Met de steun van