Als dakdekker sta je in voor het uitvoeren, onderhouden en herstellen van schuine daken en gevelbekleding. Je werkt vooral met pannen en leien, al dan niet in kunststof. Je verzorgt bovendien de afwerking van de rand, de nok en de afvoersystemen voor hemelwater. Maar eerst plaats je isolatie, monteer je het onderdak en de panlatten en voorzie je eventueel ruimte voor dakvensters, zonnepanelen en ventilatiesystemen. Op de meeste werven werk je in teamverband, met oog voor de veiligheidsregels.

Wat en voor wie?

Voor wie

Voor jongeren die via een praktijk gerichte opleiding een vak willen aanleren en een diploma secundair onderwijs willen behalen.

Wat na de opleiding

Tijdens je opleiding doe je heel wat werkervaring op die goed van pas komt wanneer je een job zoekt. Want de kans op een job is veel groter als je praktijkervaring kan voorleggen. De cijfers liegen er niet om: 85% van onze leertijdcursisten vindt meteen een job na afstuderen. Wie weet kan je zelfs aan boord blijven van de onderneming die je opgeleid heeft.

Wil je verder studeren?

Dan heb je volgende mogelijkheden:

 • Ben je jonger dan 23 jaar? Dan kan je aansluitend op je opleiding nog een andere leertijdopleiding volgen. Je krijgt dan vrijstellingen en je bouwt in een ander beroep opnieuw expertise en ervaring op. Ook tijdens deze opleiding behoud je het recht op een leervergoeding en blijft het recht op kinderbijslag.
 • Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een avond- of dagopleiding te volgen bij SYNTRA Midden-Vlaanderen. Je krijgt niet alleen een beroep van A tot Z onder de knie, ook stomen we je klaar voor het ondernemerschap. Kies je voor een voltijdse dagopleiding (meestal 1 jaar), dan behoud je ook het recht op kinderbijslag. In sommige voltijdse dagopleidingen ligt de focus ook op werkplekleren en leer je meer dan de helft van je opleiding een vak op de werkvloer.
 • Kies je voor een avondopleiding, dan kan je ook instappen in een stageovereenkomst. Dat is een overeenkomst waarbij je een vak leert in een onderneming en aanvullend in een SYNTRA-campus één of twee avonden per week lessen volgt. Je behoudt het recht op een leervergoeding en het recht op kinderbijslag.

Voor welke opleiding je ook kiest, je krijgt steeds les van docenten die in het bedrijfsleven actief zijn en expert in hun vak zijn. Samen met de praktijkopleiders uit de onderneming geven zij hun passie voor de stiel op een praktijkgerichte manier door. Wat je leert, kan je dan ook meteen toepassen in de praktijk.

Vergeet niet: in SYNTRA Midden-Vlaanderen sta je er niet alleen voor. Je kan met al je vragen terecht bij je trajectbegeleider die je graag verder helpt op elk moment van je opleiding.

Waar en wanneer?

Nog niet beschikbaar. Blijf op de hoogte of stel een vraag over deze opleiding


Wil je je carrière, passie of vak een BOOST geven?

Kom naar onze infoavond op donderdag 22 augustus.   Meer weten

Programma

1 jaar - specialisatieopleiding

In deze opleiding komen volgende thema’s aan bod:

 • Algemene vorming
 • Voorbereidende werkzaamheden voor niet-metalen hellende daken
 • Niet-metalen dakbedekking en gevelbekleding bij hellende daken
 • Hemelwaterafvoer en recuperatie bij niet-metalen hellende daken
 • Isolatie en luchtdichtheid bij niet-metalen hellende daken
 • Zonnepanelen en –collectoren bij niet-metalen hellende daken
 • Voorbereidende werkzaamheden bij platte daken
 • Isolatie en luchtdichtheid bij platte daken
 • Bitumineuze afdichtingslagen bij platte daken
 • Synthetische afdichtingslagen bij platte daken
 • Plaatsen van groendaken bij platte daken
 • Zonnepanelen en –collectoren bij platte daken

Tijdens de opleiding is er ook oog voor algemene activiteiten waaronder werken in teamverband, werken met oog voor veiligheid, milieu, kwaliteit en welzijn, kennis van veiligheids-, gezondheids-, hygiëne- en welzijnsvoorschriften en kennis van persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen.

Aanvullende info

Je kan via de leertijd verschillende certificaten behalen.

Je kan een diploma van het secundair onderwijs behalen. Hier zijn natuurlijk verschillende voorwaarden aan verbonden. Je moet o.m. voldoende jaren in het secundair onderwijs met succes afgewerkt hebben en slagen in de eindproeven van de algemene vorming en de beroepsgerichte vorming. Met een SYNTRA-diploma secundair onderwijs kan je direct aan de slag in een bedrijf, maar kan je ook verder studeren in SYNTRA of in een hogeschool.

Je kan een getuigschrift van de leertijd behalen. Dat is een kwalificatie die aangeeft dat je een zekere exertise opgebouwd hebt in een beroep en waarmee je direct aan de slag kan in een bedrijf. Je kan terwijl je werkt, ook een ondernemerschapsopleiding volgen in SYNTRA.

Onze trajectbegeleider of leertijdverantwoordelijke geeft je graag alle informatie over de verschillende certificaten en de toekomstmogelijkheden.

Het standaardtraject voor de opleiding dakwerker duaal leidt tot de onderwijskwalificatie dakwerker duaal die algemene vorming en de erkende beroepskwalificaties dakdekker niet-metalen daken (2017) en dakafdichter (2013 – niveau 3) omvat.

 

Maar het allerbelangrijkste is dit: met een leertijdopleiding word je een ondernemende medewerker. Je verwerft niet enkel de vaardigheden waarmee je weg kan op de werkplek, maar je zal door onze aanpak een enthousiaste en ondernemende medewerker zijn die graag zal gezien zijn in de onderneming waar je werkt. En dit wordt door de ondernemingen en KMO’s veel meer op prijs gesteld dan gelijk welk certificaat

Toelatingsvoorwaarden

Algemene toelatingsvoorwaarden tot de Leertijd:

Om tot de Leertijd te worden toegelaten moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Je moet voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht, ouder zijn dan 15 jaar, maar je mag ook niet ouder zijn dan 25 jaar. Voor bepaalde opleidingen in de Leertijd zijn er nog bijzondere toelatingsvoorwaarden inzake leeftijd en vooropleiding; deze lees je in onze folder op de website, maar je kan ook bij de leertijdverantwoordelijke terecht.

Om als regelmatige leerling voor deze opleiding te worden toegelaten, gelden de volgende specifieke voorwaarden:

a)      ofwel houder zijn van een diploma van secundair onderwijs, uitgereikt binnen een opleiding van hetzelfde studiegebied als de desbetreffende duale opleiding;

b)     ofwel houder zijn van een diploma van secundair onderwijs, uitgereikt in het deeltijds beroepssecundair onderwijs of de leertijd op basis van een certificaat van een opleiding die verwant is met het studiegebied van de desbetreffende duale opleiding;

c)      ofwel houder zijn van een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs, uitgereikt binnen een opleiding van hetzelfde studiegebied als de desbetreffende duale opleiding;

d)     ofwel houder zijn van een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs, uitgereikt in het deeltijds beroepssecundair onderwijs of de leertijd op basis van een certificaat van een opleiding die verwant is met het studiegebied van de desbetreffende duale opleiding;

e)     ofwel én houder zijn van één van de in a) tot en met d) vermelde studiebewijzen, uitgereikt binnen een opleiding van een ander studiegebied dan dat van de duale opleiding of binnen een opleiding die niet verwant is met het studiegebied van de duale opleiding, én beschikken over een gunstige beslissing van de klassenraad of het begeleidingsteam, naargelang van het geval.

 

Als bijzondere voorwaarde geldt dat de leerling medisch geschikt moet zijn bevonden voor de uitoefening van het beroep. Die geschiktheidsverklaring is eenmalig en geldt voor de duur van de opleiding.

 

Heb je vragen over de toelatingsvoorwaarden?

Blijf er niet mee lopen en vraag op je campus naar de leertijdverantwoordelijke. Of laat je vraag online achter op www.syntra-mvl.be/leertijd.

Inschrijvingen & inlichtingen

Je wil nog meer weten over de Leertijd?

Je hebt vragen vragen over een bepaalde Leertijdopleiding?

Je wil inschrijven voor de Leertijd?

Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

 • Campus Aalst: Leen Meeremans, tel. 053 70 40 60
 • Campus Asse: Leen Meeremans, tel. 02 452 63 72
 • Campus Gent: Mieke De Block, tel. 09 222 85 81
 • Campus Sint-Niklaas: Christophe Smet, tel. 03 760 08 20

Met de steun van