De ruiter- en mensport trekt de jongste jaren steeds meer liefhebbers aan. Eigenaars van paarden en pony's hebben echter zelden voldoende ruimte, tijd én kennis om hun dieren zelf te verzorgen en te trainen. Daarom schakelen ze meestal een ervaren paardenhouder in. Je bent volledig of gedeeltelijk verantwoordelijk voor de verzorging van paarden, pony's en ezels die vooral als rij-, trek- of lastdier worden ingezet. Je houdt de stallen schoon, waakt over de gezondheid en conditie van de dieren, richt ze af en brengt ze de gewenste vaardigheden bij. Uiteraard is deze job alleen geschikt voor wie echt van paarden houdt, oog heeft voor het karakter van de verschillende dieren en weet hoe je ermee omgaat. Je moet meestal vroeg uit de veren, hebt weinig vrije tijd en werkt vaak ook in het weekend en op feestdagen. Maar ben je ervoor in de wieg gelegd, dan is dit natuurlijk een echte droomjob!

Wat en voor wie?

Voor wie

Voor jongeren die via een praktijk gerichte opleiding een vak willen aanleren en een diploma secundair onderwijs willen behalen.

Wat na de opleiding

Tijdens je opleiding doe je heel wat werkervaring op die goed van pas komt wanneer je een job zoekt. Want de kans op een job is veel groter als je praktijkervaring kan voorleggen. De cijfers liegen er niet om: 85% van onze leertijdcursisten vindt meteen een job na afstuderen. Wie weet kan je zelfs aan boord blijven van de onderneming die je opgeleid heeft.

Wil je verder studeren?

Dan heb je volgende mogelijkheden:

 • Ben je jonger dan 23 jaar? Dan kan je aansluitend op je opleiding nog een andere leertijdopleiding volgen. Je krijgt dan vrijstellingen en je bouwt in een ander beroep opnieuw expertise en ervaring op. Ook tijdens deze opleiding behoud je het recht op een leervergoeding en blijft het recht op kinderbijslag.
 • Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een avond- of dagopleiding te volgen bij SYNTRA Midden-Vlaanderen. Je krijgt niet alleen een beroep van A tot Z onder de knie, ook stomen we je klaar voor het ondernemerschap. Kies je voor een voltijdse dagopleiding (meestal 1 jaar), dan behoud je ook het recht op kinderbijslag. In sommige voltijdse dagopleidingen ligt de focus ook op werkplekleren en leer je meer dan de helft van je opleiding een vak op de werkvloer.
 • Kies je voor een avondopleiding, dan kan je ook instappen in een stageovereenkomst. Dat is een overeenkomst waarbij je een vak leert in een onderneming en aanvullend in een SYNTRA-campus één of twee avonden per week lessen volgt. Je behoudt het recht op een leervergoeding en het recht op kinderbijslag.

Voor welke opleiding je ook kiest, je krijgt steeds les van docenten die in het bedrijfsleven actief zijn en expert in hun vak zijn. Samen met de praktijkopleiders uit de onderneming geven zij hun passie voor de stiel op een praktijkgerichte manier door. Wat je leert, kan je dan ook meteen toepassen in de praktijk.

Vergeet niet: in SYNTRA Midden-Vlaanderen sta je er niet alleen voor. Je kan met al je vragen terecht bij je trajectbegeleider die je graag verder helpt op elk moment van je opleiding.

Waar en wanneer?

Nog niet beschikbaar. Blijf op de hoogte of stel een vraag over deze opleiding


Wil je je carrière, passie of vak een BOOST geven?

Kom naar onze infoavond op donderdag 22 augustus.   Meer weten

Programma

Paardenhouder is een opleiding van 3 jaar.

Welke lessen krijg ik in een leertijdopleiding?

Ben je iemand die graag al doende leert? Dan is de leertijd helemaal iets voor jou! 4 dagen per week leer je het vak actief in een onderneming. De 5de dag van de week volg je les in de SYNTRA-campus. Het gaat om lessen algemene en beroepsgerichte vorming.

In de beroepsgerichte vorming geven onze docenten hun expertise in het vak aan jou door. Ook in de lessen ligt de klemtoon op de praktijk. Wat je leert, kan je direct toepassen tijdens de praktijklessen of bij het werkplekleren.

In de lessen algemene vorming werken we met thema’s die voor jou als jongere herkenbaar zijn en waar je veel uit zal opsteken. Enkele van die thema’s zijn:

 • mijn voertuig (verkeersregels, wettelijke verplichtingen, aanschaf- en gebruiksprijzen,…)
 • mijn budget (verdienen, uitgeven, sparen, lenen, wonen en werken,…)
 • politieke vorming (democratie, partijen, verkiezingen,…)
 • ondernemerschap (Hoe word ik een ondernemende medewerker? Hoe word ik een ondernemer?)
 • solliciteren (gericht naar vast werk zoeken),…
Aanvullende info

Inschrijven kan gedurende het volledige schooljaar.

Je getuigschrift

Het is mogelijk om in de leertijd, op basis van de cursus algemene vorming, een getuigschrift tweede graad secundair onderwijs, een studiegetuigschrift tweede leerjaar derde graad secundair onderwijs en een diploma secundair onderwijs te behalen. Hiervoor moet aan volgende voorwaarden allemaal voldaan worden:

 • slagen in de overeenstemmende examens van de cursus algemene vorming;
 • minstens 1 certificaat in de cursus beroepsgerichte vorming hebben behaald;
 • na de eerste graad van het voltijds secundair onderwijs een aantal schooljaren in het secundair onderwijs of de leertijd hebben gevolgd (2 jaar voor het getuigschrift tweede graad secundair onderwijs, 4 jaar voor het studiegetuigschrift tweede leerjaar derde graad secundair onderwijs, 5 jaar voor het diploma secundair onderwijs);
 • bijkomend voor het diploma secundair onderwijs: een getuigschrift tweede graad secundair onderwijs hebben.

Op basis van de beroepsgerichte vorming bestaat de mogelijkheid om een certificaat of een getuigschrift leertijd te behalen. Het getuigschrift leertijd geeft toegang tot de ondernemersopleiding. Ook voldoet het getuigschrift voor heel wat beroepen aan de vereisten van de vestigingsreglementering inzake beroepskennis.

Toelatingsvoorwaarden

Algemene toelatingsvoorwaarden tot de Leertijd:

Om tot de Leertijd te worden toegelaten moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Je moet voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht, ouder zijn dan 15 jaar, maar je mag ook niet ouder zijn dan 25 jaar. Voor bepaalde opleidingen in de Leertijd zijn er nog bijzondere toelatingsvoorwaarden inzake leeftijd en vooropleiding; deze lees je in onze folder op de website, maar je kan ook bij de leertijdverantwoordelijke terecht.

 

Heb je vragen over de toelatingsvoorwaarden?

Blijf er niet mee lopen en vraag op je campus naar de leertijdverantwoordelijke. Of laat je vraag online achter op www.syntra-mvl.be/leertijd.

Inschrijvingen & inlichtingen

Je wil nog meer weten over de Leertijd?

Je hebt vragen vragen over een bepaalde Leertijdopleiding?

Je wil inschrijven voor de Leertijd?

Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

 • Campus Aalst: Leen Meeremans, tel. 053 70 40 60
 • Campus Asse: Leen Meeremans, tel. 02 452 63 72
 • Campus Gent: Mieke De Block, tel. 09 222 85 81
 • Campus Sint-Niklaas: Christophe Smet, tel. 03 760 08 20

Met de steun van