Kan jij je de spectaculairste lichtshow die je ooit gezien hebt meteen voor de geest halen? Dan schuilt er wellicht een lichttechnicus in jou. Waar belichting voor de meeste mensen niet meer dan een detail is, besef jij dat dit elke voorstelling naar een hoger niveau kan tillen. Als lichttechnicus ben je dan ook een belangrijke schakel om het publiek een totaalervaring te bieden. Je plaatst het belichtingsmateriaal van voorstellingen of opnames, je programmeert de belichting en je stelt ze af volgens de veiligheidsreglementen en de productievereisten. Via individuele begeleiding schoolt de opleiding lichttechnicus je om tot een vakbekwaam technicus die lichtinstallaties kan inschatten, voorbereiden, tekenen, bouwen en bedienen.

Waar en wanneer?
Programma

Stapsgewijs laten de vakleerkrachten je proeven van deze specialisatie. De leerstof zit geïntegreerd in tal van projecten die telkens evolueren van een eenvoudige naar meer complexe opstellingen.

Dit programma is onder voorbehoud. Onderstaande modules en het aantal uren per module kunnen nog wijzigen.

CURSUSINHOUD
  • Materiaalkennis: Schijnwerpers, lampen, stuursystemen, allerhande randapparatuur
  • Toegepaste elektriciteit: Spanning, vermogen, stroomsterkte, eenheden, formules, gebruik van de multimeter, ster- en driehoeksschakelingen, serie- en parallelschakelingen, geleiders, aarding, stroomgroepen
  • Licht- en kleurenleer: Meten van licht, eigenschappen van licht, gebruik van kleuren, mengen van kleuren, soorten filters
  • Veiligheid en reglementering in de sector
  • Programmatie en bediening van stuurtafels: Studie van Avolites Pearl en/of ChamSys
  • Marktverkenning: Maken van prijsoffertes, kennis van prijzen van apparatuur, inschatten van prestaties
  • Ontwerpen en tekenen van lichtplannen: Studie van het programma Wysiwyg voor het maken van lichtplannen, designs en simulaties
  • Installaties:Opstellen, aansluiten, manipulatie, toepassingen & tips
Aanvullende info

Leermateriaal wordt ter beschikking gesteld via het leerplatform.

In samenwerking met vakspecialisten van 'Licht Geluid Opleidingen' (LGO) organiseert SYNTRA Midden-Vlaanderen deze opleiding in een professioneel uitgeruste klank- en lichtstudio met computerlab op de campus Sint-Niklaas.

Zowel wie zijn eerste stappen wil zetten in de wereld van de belichting, als wie al ervaring heeft, maar zich toch nog verder wil verdiepen, zit er op zijn plaats. Het is dé aanzet om het in de sector waar te maken. 

Bovendien kan je het hele jaar door instappen in deze cursus. Je kan je online inschrijven via de website van 'Licht Geluid Opleidingen' (LGO). 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

Wat betekent dit?

Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

  • Minimum 18 jaar zijn
  • Constructief ingesteld zijn

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Inschrijvingen & inlichtingen

Instappen kan het hele jaar door in deze cursus.

Bovendien kan je het hele jaar door instappen in deze cursus. Je kan je online inschrijven via www.lgo.be/lichttechnicus.

Heb je nog vragen? Contacteer dan Gert Vreys van Licht Geluid-Opleidingen via 0476 30 58 56 of gert@av-school.be.

Met de steun van