Recente (vooral Amerikaanse) studies tonen het belang aan van massage bij kankerpatiënten. Deze zachte massage kan verlichting geven van de bijwerkingen tijdens een behandeling.

Massage kan een goede ondersteuning zijn bij fysieke klachten zoals vermoeidheid en misselijkheid, maar ook bij mentale klachten zoals eenzaamheid en angsten.

Een goed opgeleide masseur kent de technieken om de massage correct uit te voeren, en heeft ook steeds een zorgzame aandacht voor de cliënt. Zo kan de massage in een vertrouwelijke en veilige sfeer plaatsvinden.

Volgens het National Cancer Institute (onderdeel van het National Institutes of Health) bieden nu ongeveer de helft van hun Amerikaanse centra massage aan als een aanvulling op de oncologische behandeling.

In België zijn er nog maar enkele initiatieven werkzaam voor massage bij kanker. Gelukkig staan artsen meer en meer open om deze vorm van ontspanning toe te laten als ondersteuning van de patiënt. Momenteel zijn er in België ook al enkele ziekenhuizen waar men een aparte ruimte voorziet voor schoonheidszorgen en massages voor kankerpatiënten. Dit geeft hoop voor de toekomst.

Zorgzame aandacht en streelzachte bewegingen.

 

Men kan wel zeggen dat het uiterlijk er niet toe doet. Het is de binnenkant die telt.
En toch... Iedereen wil er mooi uitzien. Ook iemand die kanker heeft.
Vaak zeggen mensen dat ze zichzelf niet meer graag zien. Door het haarverlies, de littekens, blauwe plekken, ... noem maar op.

De streelzachte bewegingen van de massage gecombineerd met de zorgzame aandacht zijn een weldaad voor de cliënt. Op een andere manier aangeraakt worden dan bij onderzoeken en behandelingen kan zowel fysiek als mentaal een prachtig effect teweeg brengen. Mensen kunnen terug vertrouwen krijgen in zichzelf en kunnen daardoor beter omgaan met hun ziekte en het herstelproces.

Massage bij kanker behoort tot de zorgmassages. Deze zachte massage heeft als doel om de cliënt een diepe ontspanning te laten ervaren. Door de rust en de aandacht kan de cliënt eventjes alles vergeten. Artsen zijn het erover eens dat diepe ontspanning bijdraagt om het herstelproces gunstig te laten verlopen.

Massage is geen behandeling en heeft nooit het doel om een patiënt te genezen. Het is een mooie ondersteuning tijdens de ziekte en het herstelproces.

Deze massage heeft verschillende toepassingsgebieden.

Ze kan aangeboden worden in wellnesscentra, schoonheidsinstituten, massagepraktijken, rust- en verzorgingstehuizen, ziekenhuizen, palliatieve instanties en bij mensen thuis.

Deze massage is niet alleen voor mensen die kanker (gehad) hebben maar kan ook voor wie fibromyalgie, sclerodermie, CVS, ... heeft.

 

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze training richt zich tot verpleegkundigen, zorgkundigen, palliatieve medewerkers, masseurs, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, (para)medische medewerkers en schoonheidsspecialisten.

Voorkennis van massagetechnieken strekt tot aanbeveling.

Beginner? Volg eerst de opleiding 'Massagetechnieken: basiscursus lichaamsmassage' bij SYNTRA Midden-Vlaanderen. http://www.syntra-mvl.be/opleiding/beroepsbekwaamheid-cosmetisch-masseurmasseuse

 

 

 

Waar en wanneer?
Programma

PROGRAMMA

 

Les 1: Inleidende sessie

 • Kennismaken met elkaar + praktische afspraken
 • Wat is massage bij kanker en wat is het niet
 • Bespreking verschillende types van massage
 • De verschillende druklevels inoefenen

 

Les 2: Praktijk

 • Rustgevende massage van het gelaat

Les 3: Theorie

 • Inzicht in de ziekte
 • Huidige behandelvormen + bijwerkingen
 • Het lymfestelsel

 

Les 4: Praktijk

 • Aangepaste massage bij lymfe- en andere problemen

 

Les 5: Theorie + praktijk

 • Communicatie (tijdens het intakegesprek)
 • Communicatie (omgang met de cliënt tijdens en na de massage)

 

Les 6: Praktijk

 • Massage voorzijde benen en voeten

 

Les 7: Praktijk

 • Massage handen en armen

 

Les 8: Theorie

 • Ondernemen + kostprijsberekening

 

Les 9: Praktijk

 • Herstellende massage rug

 

Les 10: Praktijk

 • Herstellende massage achterzijde benen + voeten
 • Voorbereiding stage = verwenmiddag voor mensen die kanker hebben

 

Les 11: Praktijk

 • Herstellende massage buik en buste

 

Les 12: Praktijk

 • Inoefenen volledige lichaamsmassage

 

Les 13: Praktijk

 • Droogmasseren (wanneer je geen olie of crème mag gebruiken)

 

Les 14: Praktijk

 • Massage inoefenen aan de hand van casus

 

Les 15: Praktijk groep A (1/2 cursisten)

 • Verwenmiddag voor mensen met kanker

 

Les 16: Praktijk groep A (1/2 cursisten)

 • Verwenmiddag voor mensen met kanker
Aanvullende info

METHODOLOGIE

Tijdens deze training wordt aan de deelnemers gevraagd om 1 maal een model mee te brengen naar de les + in groep het organiseren van een verwendag voor mensen met kanker

 

Toelatingsvoorwaarden

Vereiste sociale vaardigheden: omgaan met klanten, luisterbereidheid, discretie en empathie.

Voorkennis van basis massagetechnieken strekt sterk tot aanbeveling om de lessen optimaal te kunnen volgen en begrijpen.

Dames die zwanger zijn wordt geadviseerd om niet deel te nemen aan de praktijkoefensessies op patiënten in deze lessenreeks.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie deze lessenreeks succesvol beëindigt ontvangt een deelnemersattest van SYNTRA Midden-Vlaanderen die bewijst dat je een professionele vervolmakingscursus hebt gevolgd.

Na het afronden van deze opleiding kan je aansluiten bij het Netwerk zorgmasseurs Vlaanderen en Brussel.

Voorwaarde hiervoor is het afleggen van een bijkomende theoretische en praktische proef bij de docente.

Netwerk zorgmasseurs - Vlaanderen en Brussel is een groeiende organisatie die zich inzet om zelfstandige massagetherapeuten/schoonheidsspecialisten te helpen om het juiste cliënteel aan te trekken. Anderzijds bieden ze vrijwilligers de kans om in contact te komen met de juiste verenigingen.

De website is momenteel te bezoeken maar wordt in de komende maanden nog aangepast naar de look and feel van het netwerk.

www.netwerkzorgmasseurs.be

 

 

 

 

Met de steun van