Masseren is meer dan gewoon wat wrijven. Je moet weten HOE je je handen moet positioneren, in welke RICHTING je moet wrijven, hoeveel DRUK je mag uitoefenen, welke VOLGORDE je moet respecteren en welke REACTIES van de huid, de spieren, de doorbloeding en het metabolisme je kan verwachten.

Tijdens deze cursus van 64u leer je alle begrippen, technieken en basisbeginselen van het masseren. Effleureren, kneden, kloppen, hakken, schudden, frictioneren, tapoteren, vibreren, draineren ... zijn allemaal technieken die aangeleerd worden op elkaar tijdens de lessen.

Mag een zwangere vrouw een buikmassage krijgen? Hoe installeer je best een klant met lage rugpijn? Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen mbt. hygiëne en ziektepreventie? Mag je een klant masseren die ziek is? Je krijgt een antwoord op deze en andere vragen tijdens deze cursus.

Dankzij deze opleiding word je een professionele massagetherapeut gericht op ontspanning en relaxatie. Naast de broodnodige kennis over de spieren en de bouw van het menselijk lichaam, besteden we vooral aandacht aan de praktijk en massagetechnieken zodat je perfect voorbereid bent om je zaak in hoofd- of bijberoep op te starten.

 

Wat en voor wie?

Voor wie

Je wilt graag een professionele massage kunnen geven.

 

Wat na de opleiding

Na deze opleiding ben je in staat om een volledige relaxerende lichaamsmassage te geven.

Je tewerkstellingsmogelijkheden zijn zeer ruim en je kan onder meer:

 • je eigen zaak starten als zelfstandige massagetherapeut in hoofd- of bijberoep
 • als medewerker in dienst werken bij een zelfstandige schoonheidsspecialiste
 • als vertegenwoordiger werken voor een cosmetisch bedrijf
 • als medewerker in dienst werken in wellnesscentra en beautyfarms
 • verder opleiding volgens en ervaring opdoen om vervolgens als docent je kennis en ervaring te delen in scholen en opleidingscentra
 • verder bijscholen en vervolmakingscursussen volgen bij SYNTRA Midden-Vlaanderen zoals hot stone massage, kruidenstempelmassage, chinese hoofd, nek en schoudermassage, etc
      
Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Avond07 februari 2022Sint-Niklaas319 Euro
Avond08 februari 2022Aalst319 Euro
Dag11 februari 2022Gent319 Euro
Avond19 september 2022Sint-Niklaas355 Euro
Avond20 september 2022Aalst355 Euro
Dag30 september 2022Gent355 Euro
Avond07 november 2022Asse355 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

De avondopleiding duurt 4 maanden , met gemiddeld 1 avond les per week.  

 • Anatomie, fysiologie en pathologie 12u
  Bouw en functie van het menselijk lichaam, het beenderstelsel, het spierstelsel, het cardio-vasculair stelsel, het lymfestelsel, kennis van de huidpathologie, kennis van de pathologie van de bloedsomloop, spierstelsel, …
 • Kennis cosmetische producten en apparaten 4u
  Cosmetische producten, massageproducten, de noodzakelijke apparatuur
 • Massagehandelingen 40u
  Uitvoeren van een lichaamsmassage met de voorbereiding (leren aanraken), de basistechnieken (inoliën, effleurage, ...), kennis van de hygiëneregels, communicatie met klanten, …
 • Examen 4u
  Theoretisch examen
 • Eindproef 4u
  Praktisch examen
Aanvullende info

 Extra kosten
Cursusteksten:
Het inschrijvingsgeld omvat het lesgeld en toegang tot het online leerplatform waar het lesmateriaal te vinden is (instructievideo's, cursustekst,...). Bijkomende kosten zijn prints en kopieën.

Werkmateriaal
Je draagt losse kledij en je brengt je eigen handdoekenpakket, hoeslaken en massage-olie mee naar de les.
De docent zal hierover tijdens de eerste les toelichting geven.
Tijdens de opleiding maak je gebruik van de massagetafels die aanwezig zijn in het lokaal. Er wordt aangeraden om thuis ook verder in te oefenen, hiervoor is de aankoop van een massagetafel voor eigen gebruik een meerwaarde.

Modellen
Er zijn geen modellen nodig. Tijdens de praktijksessies wordt er geoefend op medecursisten dus op elkaar. Je moet bereid zijn om zelf model te liggen voor je medecursisten in de klas zodat je enerzijds zelf de behandelingen leert toepassen maar dat je anderzijds ook de verzorgingen zelf ervaart.

Corona
Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online
Wat betekent dit? Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent minimum 18 jaar (of je wordt 18 in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start). 
Geen voorkennis/vooropleiding vereist. Beginners zijn welkom!

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

PRAKTIJK
Alle lessen gaan door op de SYNTRA campus.

STAGE
Er is geen bijkomende externe stage.

EXAMENS
Na de opleiding wordt je kennis geëvalueerd met een theoretisch en praktisch examen. Deze evaluatie geeft je een zicht op je reeds verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgenomen. Op het einde van het opleidingstraject wordt er een eindexamen afgenomen door de docent waarbij al je praktijkkennis van masseur wordt getoetst in aanwezigheid van een jurylid.

GETUIGSCHRIFT
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. 

Met de steun van