Masseren is meer dan gewoon wat wrijven. Je moet weten HOE je je handen moet positioneren, in welke RICHTING je moet wrijven, hoeveel DRUK je mag uitoefenen, welke VOLGORDE je moet respecteren en welke REACTIES van de huid, de spieren, de doorbloeding en het metabolisme je kan verwachten.

Tijdens deze cursus van 64u leer je alle begrippen, technieken en basisbeginselen van het masseren. Effleureren, kneden, kloppen, hakken, schudden, frictioneren, tapoteren, vibreren, draineren ... zijn allemaal technieken die aangeleerd worden op elkaar tijdens de lessen.

Mag een zwangere vrouw een buikmassage krijgen? Hoe installeer je best een klant met lage rugpijn? Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen mbt. hygiëne en ziektepreventie? Mag je een klant masseren die ziek is? Je krijgt een antwoord op deze en andere vragen tijdens deze cursus.

Dankzij deze opleiding word je een professionele massagetherapeut gericht op ontspanning en relaxatie. Naast de broodnodige kennis over de spieren en de bouw van het menselijk lichaam, besteden we vooral aandacht aan de praktijk en massagetechnieken zodat je perfect voorbereid bent om je zaak in hoofd- of bijberoep op te starten.

 

Wat en voor wie?

Voor wie

De opleiding is bedoeld voor iedereen. Er is geen voorkennis vereist om de cursus te kunnen volgen.

Geen vooropleiding nodig, enkel passie en gedrevenheid volstaan.

Beginners welkom!

Wat na de opleiding

Na deze opleiding ben je in staat om een volledige relaxerende lichaamsmassage te geven.

Je tewerkstellingsmogelijkheden zijn zeer ruim en je kan onder meer:

 • je eigen zaak starten als zelfstandige massagetherapeut in hoofd- of bijberoep
 • als medewerker in dienst werken bij een zelfstandige schoonheidsspecialiste
 • als vertegenwoordiger werken voor een cosmetisch bedrijf
 • als medewerker in dienst werken in wellnesscentra en beautyfarms
 • verder opleiding volgens en ervaring opdoen om vervolgens als docent je kennis en ervaring te delen in scholen en opleidingscentra
 • verder bijscholen en vervolmakingscursussen volgen bij SYNTRA Midden-Vlaanderen zoals hot stone massage, kruidenstempelmassage, chinese hoofd, nek en schoudermassage, etc
      
Waar en wanneer?
MomentStartlessenroosterLocatiePrijsInschrijven
Avond01 februari 2021lessenroosterSint-Niklaas319 Euro
Dag05 februari 2021lessenroosterGent319 Euro
Avond01 maart 2021lessenroosterAsse319 Euro
Avond02 maart 2021lessenroosterAalst319 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

DEZE OPLEIDING DUURT 4 MAANDEN - 16 sessies

 • Anatomie, fysiologie en pathologie 12u
  Bouw en functie van het menselijk lichaam, het beenderstelsel, het spierstelsel, het cardio-vasculair stelsel, het lymfestelsel, kennis van de huidpathologie, kennis van de pathologie van de bloedsomloop, spierstelsel, …
 • Kennis cosmetische producten en apparaten 4u
  Cosmetische producten, massageproducten, de noodzakelijke apparatuur
 • Massagehandelingen 40u
  Uitvoeren van een lichaamsmassage met de voorbereiding (leren aanraken), de basistechnieken (inoliën, effleurage, ...), kennis van de hygiëneregels, communicatie met klanten, …
 • Examen 4u
  Theoretisch examen
 • Eindproef 4u
  Praktisch examen
Aanvullende info
 • De lessen worden zeer praktijkgericht gegeven.
 • De massagetechnieken worden op medecursisten ingeoefend.
 • Het inschrijvingsgeld omvat het lesgeld. Massage olie is standaard voorzien voor elke ingeschreven cursist. Extra kosten verbonden aan de opleiding: prints en kopies.

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online


Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Minimum 18 jaar zijn of 18 worden in het kalenderjaar dat de opleiding opstart.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

 • PRAKTIJK en STAGE
  Alle lessen gaan door op de SYNTRA campus. Er is geen bijkomende externe stage.Tijdens de praktijksessies wordt er geoefend op medecursisten dus op elkaar. Je moet bereid zijn om zelf model te liggen voor je medecursisten in de klas zodat je enerzijds zelf de behandelingen leert toepassen maar dat je anderzijds ook de verzorgingen zelf ervaart. 
 • EXAMENS
  Na de opleiding wordt je kennis geëvalueerd met een theoretisch en praktisch examen. Deze evaluatie geeft je een zicht op je reeds verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgenomen. Op het einde van het opleidingstraject wordt er een eindexamen afgenomen door de docent waarbij al je praktijkkennis van masseur wordt getoetst in aanwezigheid van een jurylid.
 • GETUIGSCHRIFT
  SYNTRA reikt na het slagen voor het eindexamen het erkend getuigschrift Beroepsbekwaamheid cosmetisch masseur uit.

  Ontvang ik een getuigschrift of diploma? Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift.  Als je daarnaast ook de SYNTRA cursus "Ondernemerschap" volgt en slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. https://www.syntra-mvl.be/opleiding/start-me-ondernemerschap
  Onze certificaten, getuigschriften en diploma's zijn erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Met de steun van