Masseren is meer dan gewoon wat wrijven. Je moet weten HOE je je handen moet positioneren, in welke RICHTING je moet wrijven, hoeveel DRUK je mag uitoefenen, welke VOLGORDE je moet respecteren en welke REACTIES van de huid, de spieren, de doorbloeding en het metabolisme je kan verwachten.

Tijdens deze cursus van 64u leer je alle begrippen, technieken en basisbeginselen van het masseren. Effleureren, kneden, kloppen, hakken, schudden, frictioneren, tapoteren, vibreren, draineren ... zijn allemaal technieken die aangeleerd worden op elkaar tijdens de lessen.

Mag een zwangere vrouw een buikmassage krijgen? Hoe installeer je best een klant met lage rugpijn? Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen mbt. hygiëne en ziektepreventie? Mag je een klant masseren die ziek is? Je krijgt een antwoord op deze en andere vragen tijdens deze cursus.

Dankzij deze opleiding word je een professionele massagetherapeut gericht op ontspanning en relaxatie. Naast de broodnodige kennis over de spieren en de bouw van het menselijk lichaam, besteden we vooral aandacht aan de praktijk en massagetechnieken zodat je perfect voorbereid bent om je zaak in hoofd- of bijberoep op te starten.

 

Wat en voor wie?

Voor wie

De opleiding is bedoeld voor iedereen. Er is geen voorkennis vereist om de cursus te kunnen volgen.

Beginners welkom!

Wat na de opleiding

De cursist die slaagt voor het eindexamen ontvangt een getuigschrift of diploma Beroepsbekwaamheid cosmetisch masseur, erkend door de Vlaamse Gemeenschap. Je tewerkstellingsmogelijkheden zijn zeer ruim en je kan onder meer:

     - je eigen zaak starten als zelfstandige massagetherapeut in hoofd- of bijberoep
     - als medewerker in dienst werken bij een zelfstandige schoonheidsspecialiste
     - als vertegenwoordiger werken voor een cosmetisch bedrijf
     - als medewerker in dienst werken in wellnesscentra en beautyfarms
     - verder opleiding volgen om als docent je kennis en ervaring te delen in scholen en opleidingscentra
     - verder bijscholen en vervolmakingscursussen volgen bij SYNTRA Midden-Vlaanderen zoals hot stone massage, kruidenstempelmassage, chinese hoofd, nek en schoudermassage, etc

Waar en wanneer?
Programma

DEZE OPLEIDING DUURT 4 MAANDEN - 16 sessies

Anatomie, fysiologie en pathologie 12u
Bouw en functie van het menselijk lichaam, het beenderstelsel, het spierstelsel, het cardio-vasculair stelsel, het lymfestelsel, kennis van de huidpathologie, kennis van de pathologie van de bloedsomloop, spierstelsel, ...

Kennis cosmetische producten en apparaten 4u
Cosmetische producten, massageproducten, de noodzakelijke apparatuur

Massagehandelingen 40u
Uitvoeren van een lichaamsmassage met de voorbereiding (leren aanraken), de basistechnieken (inoliën, effleurage, ...), kennis van de hygiëneregels, communicatie met klanten, ...

Examen 4u
Theoretisch examen

Eindproef 4u
Praktisch examen

Aanvullende info

- De cursist die slaagt in de eindexamens ontvangt een erkend getuigschrift/diploma.
- De lessen worden zeer praktijkgericht gegeven.
- Aanvankelijk worden de technieken op medecursisten ingeoefend, nadien op modellen.
- Er zijn geen extra kosten verbonden aan de opleiding. Cursusmateriaal en massage olie zijn standaard voorzien voor elke ingeschreven cursist. 

Toelatingsvoorwaarden

Minimum 18 jaar zijn of 18 worden in het kalenderjaar dat de opleiding opstart.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

PRAKTIJK en STAGE
Alle lessen gaan door op de SYNTRA campus. Er is geen bijkomende externe stage.

Tijdens de praktijksessies wordt er geoefend op medecursisten dus op elkaar. Je moet bereid zijn om zelf model te liggen voor je medecursisten in de klas zodat je enerzijds zelf de behandelingen leert toepassen maar dat je anderzijds ook de verzorgingen zelf ervaart. 

EXAMENS
Na de opleiding wordt je kennis geëvalueerd met een theoretisch en praktisch examen. Deze evaluatie geeft je een zicht op je reeds verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgenomen. Op het einde van het opleidingstraject wordt er een eindexamen afgenomen door de docent waarbij al je praktijkkennis van masseur wordt getoetst in aanwezigheid van een jurylid.

GETUIGSCHRIFT
SYNTRA reikt na het slagen voor het eindexamen het erkend getuigschrift Beroepsbekwaamheid cosmetisch masseur uit.

Ontvang ik een getuigschrift of diploma? Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift.  Als je daarnaast ook de cursus bedrijfsbeheer volgt en slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Onze certificaten, getuigschriften en diploma's zijn erkend door het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen.

Met de steun van