België is hét bierland bij uitstek. Sinds 2016 werd het Belgisch bier door UNESCO uitgeroepen tot 'immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid'. Zeker onze 'craftbreweries' zijn wereldwijd immens populair. Verdien ook jouw plaats in deze groeiende markt en creëer en brouw je eigen bier.

Naast grondstoffen, fermentatiemethodes, het brouwproces, brouwtechnologie, enz.. kom je in dit éénjarig traject ook alles te weten over de toegepaste bedrijfsvoering in de brouwerij. Dus je leert niet enkel de verschillende bierstijlen te brouwen en je eigen recept uit te schrijven, maar ook hoe je je bier in distributie kan brengen. Je leert hoe je een community en lokale betrokkenheid kan creëren en hoe je een commercieel beleid kan voeren. Na het succesvol afronden van deze opleiding kan je dus hoge ogen scoren met de opstart van je eigen microbrouwerij.

Wat en voor wie?

Voor wie

Iedereen die aan de slag wil gaan als microbrouwer

Waar en wanneer?
Programma

De opleiding loopt over 1 jaar:

MODULES:

- Bier en zijn grondstoffen (20u)

- Brouwproces en gisting (24u)

- Biochemie en chemie in de brouwerij (20u)

- Brouwerij - inrichting en beheer (20u)

- Praktijk brouwen ( 6 volledige zaterdagen en 1 voormiddag doorheen het hele cursusjaar - extern) graad 1, 2, 3 en 4 (16u x 4 = 64u)

- Eindproef Microbrouwer (1u)

 

 

 

 

 

Aanvullende info

De 16 praktijklessen (brouwen en bottelen) gaan door op volgend adres: Wijngaardstraat 9, 9500 Geraardsbergen

Hou er rekening mee dat deze meestal op een zaterdag (volledige dag) worden georganiseerd (+/- 8 zaterdagen)

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

 

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

- Vanaf 18 jaar

- Medisch geschiktheidsattest: cursisten zijn verplicht een medisch attest voor de leggen (opgemaakt door de huis-of bedrijfsarts) dat verklaart dat zij geschikt zijn om levensmiddelen te manipuleren.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Met de steun van