Binnen het bedrijfsleven is de tijd van de stand-alone PC definitief voorbij. Al dan niet draadloos worden de verschillende PC’s, printers, servers en zelfs het kopieertoestel met elkaar verbonden. Het spreekt vanzelf dat het “fine tunen” van zo’n netwerk geen eenvoudige klus is. Via diverse hard- en software dient de onderlinge communicatie in het lokale netwerk perfect te zijn, zonder ook de communicatie van buitenaf uit het oog te verliezen.
 
Na deze opleiding kan je de implementatie, het beheer en het onderhoud van een netwerk volledig zelfstandig verzorgen.
 
De klemtoon wordt gelegd op netwerkprotocollen, routing en switching. Security wint steeds meer aan belang, en dus wordt hier ook veel aandacht aan gegeven tijdens het traject. Beveiliging van systemen valt immers niet meer weg te denken.
 
De netwerkbeheerder van vandaag kent niet alleen alle technieken en protocollen, maar zal ook moeten leren automatiseren. Automatisation scripting - programmeren, om het met andere worden te zeggen - wordt bijgevolg een belangrijke competentie.
 
Als netwerkbeheerder wordt je de schakel tussen computer en gebruiker. Je zorgt voor het ontwerpen, opzetten, het beheer, het onderhoud en de beveiliging  van een netwerk. Je lost ook problemen op als die zich stellen. Je verdiept je in de nieuwste technieken en producten. Je doe er alles aan om een netwerk zo goed en veilig mogelijk te laten werken. Je leert hoe je een netwerk technisch inricht en je werkt aan de beveiliging van verbindingen en informatie. Tijdens de opleiding staan heel wat specialisaties van de netwerkbeheerder centraal en wordt er rekening gehouden met de recentste evoluties.
 
De netwerkbeheerder werkt zelfstandig, maar ook samen met collega's. Hij is verantwoordelijk voor de technische inrichting van een netwerk en hij wordt beoordeeld op de resultaten. De netwerkbeheerder is een specialist en heeft vooral een uitvoerende en controlerende rol. Vanuit zijn specialisme adviseert hij collega's en/of opdrachtgevers.
 
De opleiding volg je twee jaar, en dit twee avonden per week. Op zoek naar een opleiding overdag? Dan is de voltijdse dagopleiding Netwerkbeheerder misschien wel iets voor jou?
Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding is bedoeld voor toekomstige netwerkbeheerders, zowel als werknemer of als zelfstandige, die een gedegen kennis willen verwerven over het installeren en onderhouden van netwerken. Voorkennis is niet nodig, een goede dosis motivatie, inzet en interesse zijn dat wel.

Ook voor bestaande informatici die zich willen omscholen of bijscholen, is dit een ideale opleiding.

Wat na de opleiding

Netwerkbeheerder is een veelgevraagd profiel op de IT-markt. De kans is groot dat je na de opleiding meteen aan de slag kan. Je kan terecht bij ICT-dienstverlenende bedrijven of de IT-afdeling van overige bedrijven.

Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Avond21 september 2021Aalst545 Euro
Avond21 september 2021Sint-Niklaas545 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

Tijdens de opleiding komen verschillende leervormen aan bod: klassikaal leren, online leren, groepsopdrachten, praktijkoefeningen, thuisopdrachten. Zowel tijdens als buiten de lesuren zal je opdrachten voorbereiden of afwerken. De theorie wordt op een praktische manier verworven. Doorheen het traject wordt zowel aan de technische, hard skills als de soft skills voldoende aandacht geschonken.

De opleiding bestaat uit een aantal verschillende modules, die worden afgerond met een praktijkexamen om jouw kennis en kunde te toetsen.

Je volgt deze opleidingen twee vaste lesavonden per week, gedurende twee jaar. In het eerste jaar worden bijkomend ook vijf lessen op een andere lesdag gepland.

In campus Aalst heb je het eerste semester les op dinsdag- en donderdagavond, in het tweede semester op maandag- en donderdagavond.

Dit programma is onder voorbehoud. Onderstaande modules en het aantal uren per module kunnen nog wijzigen.

1° JAAR NETWERKBEHEERDER

 - logica ifv scripting en automatisatie

- netwerken en architectuur

- operating systemen in een netwerk

- netwerken en security

 

2° JAAR NETWERKBEHEERDER

 

 - interconnectie

- NetOps

- business skills en projectmanagement

EINDPROEF

De context van de eindproefopdracht is een bedrijfssituatie waarin een nieuwe implementatie of een aanpassing aan het netwerkopzet wordt uitgevoerd. Het eindwerk omvat een netwerktopologie die werkt en die de nodige complexiteit omvat. De neerslag van de eindproef omvat minstens een case-beschrijving, projectdoel, afbakening, kostprijsberekening met ROI, SWOT-analyse, netwerkschema, tijdslijn, veranderingstraject, tussenresultaten en rapportering over de projectvoortgang. Tijdens de verdediging voor een externe jury, toon je een zelfgebouwde demo.

Aanvullende info

Deze opleiding werkt volgens het bring your own device-principe (BYOD). De cursist brengt zelf een laptop mee met volgende specificaties: je toestel heeft een 64-bit processor nodig die VT (Virtual Technology) compatibel is en minimum over 16 GB RAM beschikt, dus core i7 intel. Zorg er daarnaast voor dat je RAM uitbreidbaar is tot 32GB. Zo kan je in vervolgjaren eventueel zelf beslissen om je RAM uit te breiden, hetgeen voor sommige set-ups wenselijk is. Een SSD van min. 512GB is noodzakelijk om je Virtuele Machine vlot te kunnen draaien.  Windows 10 pro moet bovendien geïnstalleerd zijn. Dit is een krachtige laptop, maar die heb je nodig om netwerken te simuleren.

Je laptop mag in principe zowel PC als mac zijn. Gebruik je iOS, zorg dat je er dan ook mee vertrouwd bent. Opteer je voor een mac met een gelijkaardige configuratie, dan kom je in praktijk uit bij de highend macBook pro's waar je extra geheugen aan toevoegt. Een krachtige PC is voor een Netwerkbeheerder sowieso handiger, maar dus vaak ook een stuk goedkoper.

Leermateriaal wordt ter beschikking gesteld via het leerplatform.

 

 

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

 

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Er zijn geen strikte toelatingsvoorwaarden, maar we verwachten dat je:

  • over een degelijke basiskennis PC-gebruik beschikt
  • het Nederlands beheerst en een functionele kennis van het Engels hebt. Dit is nog steeds de voertaal in de computerwereld. Kennis van het Engels maakt het je gemakkelijker de ingebouwde handleidingen te gebruiken en vakjargon te begrijpen, gezien die meestal niet naar het Nederlands vertaald zijn. Bovendien vind je op het internet een veel groter aanbod van documentatie als je Engels begrijpt. De lessen zelf gaan door in het Nederlands
  • over een stevige dosis motivatie en inzet beschikt. Deze zijn, naast het feit dat je regelmatig thuis aan opdrachten werkt, erg belangrijk om te slagen in deze boeiende maar ook intensieve praktijkgerichte opleiding
  • open staat voor feedback. De docent-coach voorziet feedback en evaluatiemomenten om je leerproces bij te sturen en beter te maken.
  • je op tijd komt en de afgesproken data voor het indienen van opdrachten naleeft.

 

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door de Vlaamse Gemeenschap.
Gelinkte filmpjes

Netwerkbeheerders brengen bedrijfsbezoek aan Microsoft

Met de steun van