Wie wil starten als organisator van méér dan 18 plaatsen moet sinds 2015 een attest kennis organisatorisch beheer kunnen voorleggen.
Het decreet 'Kinderopvang van Baby’s en Peuters' (2014) wil de kinderopvang in Vlaanderen en Brussel immers toegankelijker, kwaliteitsvoller en duurzamer maken.
Een goed organisatorisch beheer is daarbij essentieel want het financieel en pedagogisch beleid van een kinderopvang kan je niet los van elkaar koppelen.
Als organisator van groepsopvang heb je bovendien vele rollen: je bent niet alleen opvoedingspartner van de ouders, maar ook verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van de kinderen.
Daarnaast ben je de manager van een onderneming en coach van je medewerkers, maar heb je ook een netwerkfunctie.

De leerinhouden van deze opleiding werden zorgvuldig afgewogen en afgestemd op de eigenheden van de kinderopvang.
Via deze opleiding kom je beter voorbereid aan de start en loop je minder risico op falen.
Je leert onder meer een goed ondernemingsplan op te stellen, welke boekhoudkundige verplichtingen er zijn, wat de beste ondernemingsvorm voor jou is,
hoe je schijnzelfstandigheid vermijdt en hoe het subsidiesysteem in de kinderopvang werkt.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding is verplicht voor elke organisator die vanaf 2015 een kinderopvang van méér dan 18 plaatsen (en reeds beschikt over een basisopleiding of hiermee bezig is) wil opstarten en geen ervaring heeft in het financieel, sociaal en juridisch beheer. 

Wie minder dan 18 kindjes opvangt en zich wil bijschaven in het financiële, sociale en juridische beheer is zeker ook welkom.

Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Weekend12 maart 2022Gent250 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma
  • Een zelfstandig ondernemingsplan opmaken (16 uren)
  • Basisprincipes Boekhouding (16 uren) : prijszetting, steun en financieringsmaatregelen, fiscaliteit
  • Ondernemingsvormen (met sociaal oogmerk) en statuten (8 uren)
  • Presentatie en verdediging (4 uren)

Het Startkompas dat Agentschap Ondernemen specifiek voor zelfstandige ondernemers in de kinderopvang ontwikkelde, vormt de rode draad doorheen alle sessies.
Het dient als werkinstrument om de haalbaarheid van jouw zaak te onderzoeken. Ook thuis zal je met het Startkompas aan de slag moeten.

 

Aanvullende info

Deze opleiding is geen basisopleiding om aan de slag te gaan in de kinderopvang. Wie deze opleiding volgt, dient reeds te beschikken over een diploma dat erkend is om meer dan 18 kindjes op te vangen (zie website K&G voor meer info).

Met de steun van