Deze opleiding geeft je inzicht in het volledige verloop van de aankoopkeuring, waardoor je bewuster je keuze zal maken.

Onder een aankoopkeuring verstaan de meeste mensen ‘het paard een keertje laten lopen met of zonder een set foto’s’. Het is echter veel meer dan dat. De bedoeling van een aankoopkeuring is dat de dierenarts een risicoanalyse schetst, waarbij hij het risico op eventuele letsels tracht in te schatten. Dit in relatie tot het beoogde gebruiksdoel, dat kan gaan van gezelschapspaard tot topatleet. De aankoopprijs en de vraag van de koper spelen de grootste rol in het type aankoopkeuring dat voorzien wordt.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding richt zich tot manegehouders, lesgevers, trainers, en (semi)professionele paardenhouders.

Wat na de opleiding

Na deze opleiding begrijp je de basisprincipes en de verschillende facetten van de aankoopkeuring. Daarnaast ken je de testen die noodzakelijk zijn bij de aanschaf van een paard en welke er extra aan toegevoegd kunnen worden.

Waar en wanneer?
Programma
 • Klinische keuring
  Dit is een evaluatie van de gezondheidstoestand van het paard. Hierbij komen volgende aspecten aan bod: controle signalement en paspoort, inspectie, palpatie, auscultatie, oftalmologisch onderzoek, neurologisch onderzoek, dynamisch onderzoek en een bloedname. Tijdens het dynamisch onderzoek worden de gangen en de ademhalingsgeluiden beoordeeld. 
 • Radiografische keuring
  Röntgen opnames bieden de mogelijkheid om de botstructuren in beeld te brengen. Belangrijk is dat de interpretatie gebeurt in relatie met het klinische onderzoek. Een nadeel is dat men weinig tot geen informatie met betrekking tot weke delen bekomt.
 • Echografische keuring
  Deze techniek kan tijdens een keuring nuttige informatie geven met betrekking tot de weke delen. Indien er een zwelling opgemerkt is, ook de baarmoeder en ovaria kunnen beoordeeld worden en men kan een echocardiografie uitvoeren van het hart wanneer de dierenarts een bijgeruis opgemerkt heeft tijdens auscultatie. 
 • Endoscopische keuring
  Deze techniek biedt de mogelijkheid om de neusgangen, de larynx, de pharynx, de luchtzakken, de luchtpijp en de ingang van de longen in beeld te brengen. Dit kan nuttig zijn om bijvoorbeeld cornage vast te stellen en te beoordelen. 
 • Aanvullende secundaire beeldvorming
  Aanvullende technieken kunnen in sommige gevallen nuttig zijn. Mogelijke onderzoeken zijn MRI, Scintigraphie, MMEP-test, ECG, …
Aanvullende info

Deze opleiding wordt gegeven door dierenarts Aurélie Vandenberghe https://nl-nl.facebook.com/evsaurelievandenberghe/

Met de steun van