De paardensport en randactiviteiten vormen een belangrijke economische activiteit.  Maneges, wedstrijdstallen, paardenhandel, hengstenhouderij, trailers, paardensporttoebehoren en instructie behoren zowat tot de klassieke beroepenwaaier.Daarnaast breekt het beroepsmatig uitbaten van een fokkerij, stoeterij of paardenhouderij ook in ons land meer en meer door. Het opzetten van een paardenhouderij is één zaak, ze rendabel maken en houden is weer een ander verhaal. Voor uitbaters of medeverantwoordelijken vormt deze opleiding dan ook een unieke kans.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding richt zich tot elkeen die (semi)professioneel met het houden van en/of verzorgen van paarden paarden bezig is, specifiek ook richting fok en opfok.

Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Avond13 september 2022Sint-Niklaas500 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma
De cursus duurt 2 jaar, met 32 sessies per jaar van één lesavond (4 uur) per week.
Vanuit verschillende invalshoeken ontvang je een brede waaier aan theoretische kennis rond omgang en verzorging, exterieurleer, diergeneeskundig aspect richting fok, reglementering, voeding, huisvesting, ...Daarnaast verwerf en oefen je praktische vaardigheden als monsteren, toiletteren, vrij springen en longeren.
Voor de meeste modules, speelt het niet echt een rol welk ras jouw eigen paard is: paarden zijn nu eenmaal .... paarden. Standaard is de warmbloed echter de 'rode draad' doorheen de opleiding, gezien hieronder de meeste rassen thuis horen.
Uiteraard gebeurt het dat de invulling van een (praktijk)module voor dat specifieke ras wat anders is. Je doet een Brabander of een Shetlander nu eenmaal weinig plezier door het in vrijheid te laten springen om deze vaardigheden te willen beoordelen. De docent houdt daar echter rekening mee en speelt telkens op dat specifieke fokdoel van dat specifieke ras in.

Paardenfokker 1ste jaar  32  sessies  (4 uur)  

 • Hippologie
  Exterieurbeoordeling  28u
  Psychologie paard 8u
  Hoefverzorging 4u
 • Technologie fokbedrijf
  Inrichting en organisatie 24u
  Fokkerij en opfok 12u
 • Anatomie en fysiologie 24u
 • Kostprijsberekening 8u
 • Stamboekwerking 4u
 • Praktische beroepskennis 12u
   

Paardenfokker 2de jaar  32  sessies  (4 uur)  

 • Hippologie
  Voeding 12u
  Exterieurbeoordeling 28u
 • Technogie fokbedrijf
  Inrichting en organisatie 4u
  EHBO in en rond de stal 4u
  Fokkerij en opfok 16u
 • Anatomie en fysiologie 32u
 • Wetgeving en administratie 12u
 • Praktische beroepskennis 16u
Aanvullende info
De syllabi zijn inbegrepen in de kostprijs.
Deze opleiding wordt erkend binnen het kader van de VLIF-reglementering.

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

 

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Minimum 18 jaar zijn

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het  Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Met de steun van