Heb je moeilijkheden met je stabiliteit op het paard? Voel je dat één kant duidelijker zwakker is dan de andere?  Mis je balans in je lichaam of net de nodige verfijnde coördinatie? Of ligt het probleem net in de lenigheid? Dan heb je zeker en vast baat bij het werken aan je ruiterlichaam door middel van pilates, waarbij je balans, lenigheid, core stability, coördinatie, fitheid en lichaamsbewustzijn centraal staan.Pilates is dus als het ware voor de ruiter wat dressuur voor het paard is. 

De sessies worden gegeven door Philippe Minguet kinesitherapeut en psychomotorisch therapeut gespecialiseerd in houding en zit van de ruiter. Je zal ondergedompeld worden in de wereld van pilates voor ruiters en dan ook de kans krijgen om dit grondwerk te vertalen naar het bereden werk.

We zullen er 10 weken lang invliegen door 1 maal per week onder individuele begeleiding van Philippe te trainen, aangevuld met 2 maal per week zelfstandige training. Je krijgt telkens een oefenschema mee om met voldoende ondersteuning aan de slag te kunnen gaan.

 

In totaal worden er 8 lesmomenten en 2 screeningsmomenten voorzien:

  • 2 meetmomenten van +/- 30 minuten
  • 7 lessen pilates van +/- 60 minuten
  • 2 lessen te paard van +/- 30 minuten

Praktisch

Benodigdheden:

-        Matje

-        Sportieve kledij

-        Eigen paard voor lessen te paard.

Wat en voor wie?

Voor wie

- Ruiters

- Instructeurs

- Trainers

Waar en wanneer?
Programma

 

Week 1

Screeningsmoment

Zaterdag start 9u00 volgens individuele timing H102

Week 2

Inleiding + Pilates (2u)

maandag  19u30-21u30

Week 3

Pilates (1u)

maandag  20u-21u

Week 4

Pilates (1u)

maandag  20u-21u

Week 5

Les te paard (30’)

Zaterdag  start 9u00 volgens individuele timing Piste

Week 6

Pilates (1u)

maandag  20u-21u

Week 7

Pilates (1u)

maandag  20u-21u

Week 8

Pilates (1u)

maandag  20u-21u

Week 9

Pilates (1u)

maandag 20u-21u

Week 10

Screeningsmoment + les te paard

Zaterdag start 9u00 volgens individuele timing Piste

 

 

 

 

Aanvullende info

Aanvullende info

 

Philippe studeerde af als Master in de kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan de KULeuven en is hij osteopaat in opleiding. In 2020 behaalde hij zijn certificaat als erkende franklinn ball instructeur en mag hij zichzelf eveneens psychmotorisch therapeut noemen.

 

Hij is gepassioneerd door de biomechanica van de ruiter en de invloed hiervan op de rijvaardigheid. Als all-round ruiter volgde hij dan ook talloze cursussen rond houding & zit bij grootheden in de dressuur en eventingsport. Hij is uiterst gemotiveerd en heeft oog voor afwerking en detail met het nodige enthousiasme. Zijn favoriete quote: " Als je aan je paard werkt wordt je paard beter, als je aan jezelf werkt wordt elk paard beter"

 

Naast het geven van zijn zit/houding lessen en workshops is hij eveneens docent anatomie, ruiterfitheid en ruiterbiomechanica in de opleiding tot zelfstandig instructeur bij SYNTRA, verzorgt hij praktijk en theorie-sessies tijdens de basis en vervolmakingscursussen van LRV en werkt hij in samenwerking met KU.Leuven mee aan wetenschappelijk onderzoek betreffende ruiterbiomechanica.

Met de steun van