Vrachtwagenbestuurder is een knelpuntberoep. Doordat weinig jonge chauffeurs instromen, vergrijst deze beroepsgroep. Vandaag is meer dan 70% van de chauffeurs ouder dan 45 jaar.

Als werkzoekende kan je via SYNTRA Midden-Vlaanderen een IBO-traject (Individuele Beroepsopleiding) volgen waarbij je je rijbewijs C/CE behaalt.  Nadien kan je aan de slag met een vast contract.

Wat en voor wie?

Voor wie

De doelgroep zijn niet-werkende werkzoekenden vanaf 18 jaar die aan de slag willen als vrachtwagenchauffeur en die beschikken over een definitief en geldig rijbewijs B.

  • Om in aanmerking te komen voor een IBO moet een kandidaat:
  • Ingeschreven zijn als werkzoekend bij VDAB voor de start van de IBO
  • Geen vorige job opgezegd hebben om met deze IBO te starten
  • Over een geldige verblijfsvergunning en arbeidskaart beschikken

 

 

Wat na de opleiding

Vaste tewerkstelling: ben je geslaagd voor je rijbewijs CE en wordt de individuele beroepsopleiding positief afgerond dan volgt een vaste tewerkstelling binnen het bedrijf.

Waar en wanneer?
Programma

Heb je interesse ? 

Bekijk dan aandachtig het onderstaande traject/programma dat je zal doorlopen

  • Infosessie voor kandidaat-chauffeur: Heb je interesse voor dit traject dan nodigen wij je uit voor een infosessie of kan je terecht voor meer info bij onze coach. 
  • Screening van kandidaat-chauffeur: Wij nodigen je uit voor een intakegesprek en screening.  
  • Matching kandidaat met bedrijf: Ben je een geschikte kandidaat dan zoeken we samen naar een bedrijf met een vacature voor vrachtwagenchauffeur C/CE waar je de individuele beroepsopleiding kan volgen.  
  • Theoretisch rijbewijs via flex-itraining VDAB: Hebben we een match met een bedrijf dan kan je starten met het behalen van je theoretisch rijbewijs C+ vakbekwaamheid.  Dit doe je op eigen initiatief via zelfstudie.
  • IBO-traject: Ben je geslaagd voor je theorie C + vakbekwaamheid dan start het eigenlijke IBO-traject bij het bedrijf.  Daarbij krijg je een bedrijfsgerichte opleiding op de werkvloer en ondertussen volg je de praktijk rijbewijs C/CE met vakbekwaamheid via een erkende rijschool.

 

Aanvullende info

Toelatingsvoorwaarden

Je bent een niet-werkende werkzoekende, minstens 18 jaar en je beschikt over een definitief en geldig rijbewijs B.

Werk je momenteel via interim, dan kom je ook in aanmerking voor deze opleiding.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Je behaalt je rijbewijs C/CE + vakbekwaamheid via een officiële rijschool. 

De kosten hiervoor worden gedragen door dit opleidingsproject, dat een initiatief is van de Vlaamse regering en door VDAB werd uitbesteed aan SYNTRA Midden-Vlaanderen. 

Op 1 juni 2017 heeft VDAB een raamovereenkomst gesloten met SYNTRA Midden-Vlaanderen voor een periode van 4 jaar voor het uitbesteden van IBO-trajecten gekoppeld aan een opleiding Rijbewijs C/CE met vakbekwaamheid in de regio Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Brussel.

Inschrijvingen & inlichtingen

Meer informatie kan je bekomen bij onze competentiecoaches:

Met de steun van