De slagerssector heeft nood aan goed opgeleide vakmensen. Er is in de markt plaats voor zelfstandige ondernemers, maar ook voor bekwame medewerkers. Als jij een beroep zoekt met grote toekomstmogelijkheden, dan volg je zeker deze boeiende en praktijkgerichte cursus slager.

Waar en wanneer?
Programma
De opleiding is een modulaire opleiding van 3 jaar met 1 lesmoment per week.

1ste jaar: 128 lesuren
2de jaar: 112 lesuren
3de jaar: 128 lesuren

De modules die aan bod komen, telkens in lessen van 4 lesuren, zijn:

1ste jaar: module 1+2+3

1. Basis slager-spekslager (10 lessen)2. Vers vlees (15 lessen)3. Vleesbereidingen (8 lessen)

2de jaar: module 4+5

4. Vleesproducten (18 lessen)5. Warme en koude verkoopsklare gerechten (11 lessen)

3de jaar: module 6+7

6. Vefijnde vleesproducten en verkoopsklare gerechten (20 lessen)7. Toegepaste bedrijfsvoering in de slagerij (15 lessen)

Cursisten in het bezit van een getuigschrift leertijd slager-spekslager (of gelijkwaardig) hoeven enkel de modules 6 en 7 te volgen.


Slager-spekslager 1ste jaar

Module 1 Basis slager-spekslager
Basis slager-spekslager  36u
Basishygiëne: - persoonlijk voorkomen verzorgen - taken veilig en hygiënisch kunnen uitvoeren - invloeden van micro-organismen in vlees - leveringen van grondstoffen behandelen - gereedschap, machines en materialen veilig gebruiken Warenkennis varken: - basis van uitsnijden en ontbenen kunnen toepassen op varken Warenkennis rund: - basis van uitsnijden en uitbenen kunnen toepassen op rund/kalf - Geha-classificatie
Moduleproef  4u
Deze proef meet volgende kennis: - kennis en inzicht Geha-systeem - de delen van het rund kunnen benoemen - een assemblage-oefening met de 5 belangrijkste delen van het varken - herkennen van bewerkte stukken rund en varken.
 
Module 2 Vers vlees 
   
Uitsnijden/uitbenen en winkelklaar maken varken  28u
Een varken kunnen uitsnijden, uitbenen met behoud van herkomstidentificatie. Technieken van winkelklaar maken: - uitsnijden buik en ham - uitsnijden/uitbenen schouders - versnijden varken - versnijden carrés - winkelklaar maken: de technieken van het ontvetten, pellen, ontvliezen en portioneren kunnen toepassen
Uitsnijden/uitbenen en winkelklaar maken rund kalf en schaap  28u
Uitsnijden/uitbenen rund met behoud van herkomstidentificatie. Technieken van het winkelklaar maken: - uitsnijden/uitbenen achterkwartier rund - uitbenen/uitsnijden voorkwartier rund - winkelklaar maken: de technieken van het ontvetten, pellen, ontvliezen en portioneren kunnen toepassen
Uitsnijden/uitbenen en winkelklaar maken konijn en gevogelte  4u 
Moduleproef  4u
Deze proef bestaat uit een praktijkoefening. Opdracht: - benoemen van de delen van rund en varken (individueel) - uitbenen/uitsnijden half varken (gezamenlijk, 6 personen per half varken) - uitbenen/uitsnijden voorkwartier rund (gezamenlijk, 6 personen per voorkwartier rund)  
 
Module 3 Vleesbereidingen
Vleesbereidingen  28u
Toepassingen/bereidingen: gehakt, verse braadworst, filet américain, kalfsgehakt en -worsten, blinde vinken, crépinetten, snitzels, gyros, pita-vlees, brochetten, cordon bleu, fondue, gourmet en steengrillschotels, barbecue-toepassingen, wokgerechten.
Moduleproef  4u
Deze proef bestaat uit een schriftelijk, theoretische proef en een praktijkproef. Er wordt bevraagd over volgende elementen: - wetgeving en normen gemalen vlees - recepturen en werkwijzen m.b.t. diverse vleesbereidingen - kunnen argumenteren welke stukken van oorsprong in functie van bepaalde vleesbereiding best gebruikt worden.
De praktijkproef bestaat uit het vervaardigen van een gourmetschotel.
 
Slager-spekslager 2de jaar

 
Module 4 Vleesproducten 
 
Kookworsten  24u
Een eenvoudige kookworst met fijn snedevlak kunnen bereiden. Een kookworst met half-grove korrel kunnen bereiden. Gebruik van grond- en hulpstoffen, evenals additieven.
Zouterijproducten  12u
Wetgeving. Grond- en hulpstoffen, additieven en bereiding: bereiden van gerookt of gezouten buikspek, gerookte of gezouten bacon, hespenspek, bereiden van gekookte zouterijproducten (kasseler rib, gegrild buikspek).
Droge worsten  4u
Wetgeving. Grond- en hulpstoffen, additieven en bereiding van droge worstjes.
Leverbereidingen  12u
Wetgeving. Grond- en hulpstoffen, additieven en bereiding van snijvaste leverbereidingen, half-snijvaste leverbereidingen en smeerbare leverbereidingen.
Geleibereidingen  8u
Grond- en hulpstoffen, additieven en bereiding van geperste kop, kalfskop in tomatensaus en grove geleibereiding.
Bloedbereidingen  8u
Wetgeving. Grond- en hulpstoffen, additieven en bereiding van bloedbereidingen.
Moduleproef  4u
Deze proef bestaat uit een schriftelijk, theoretische proef over de in deze module behandelde thema's. 
 
Module 5 Warme en koude verkoopklare gerechten  

Warme&koude verkoopsklare gerechten  40u
- gebruikte grondstoffen en halffabrikaten kunnen beoordelen op versheid en kwaliteit + kunnen benoemen - bereidingstechnieken voor de gebruikte grondstoffen, halffabrikaten, tussenproducten en eindproducten - bereiden assortiment koude en warme verkoopsklare gerechten, nl. koude en warme sausen, soepen, dagschotels, koude schotels en eenvoudig koud buffet, pizza, lasagne en quiches, aardappelbereidingen
Moduleproef  4u
Deze proef bestaat uit een praktische proef. Opdracht: maken van 3 bereidingen: - salade op basis van mayonaise - 1 afgeleide saus bereiden op basis van mayonaise - warme bereiding

Slager-spekslager 3de jaar


 
Module 6 Fijne vleesproducten en verkoopklare gerechten 
  
voorraadbeheer, productieplanning en verkoop 12u 
Verfijnde gekookte en rauwe zouterijproducten  16u
Bereiden van : - rauwe zouterijproducten: filet de sax, rauwe beenham, rauwe ham op Parma-wijze, cobourg, rund- en paardenrookvlees en streekproducten - gekookte zouterijproducten: gekookte tong, diverse soorten hammen, streekproducten en toepassingen naar bbq
Verfijnde kookworsten  12u
Bereiden van Parijse worst, keizers jachtworst, kookworst met groenten garnituur, galantine vb: speenvarken, gevulde kip en kalkoen, kalfsrollade en streekgebonden producten.
Charcuterie op basis van gevogelte  4u
Bereidingswijze kunnen uitwerken van kippenwit, kalkoenham (incl. verwerken garnituren).
Bereiding droge worsten en salamisoorten  4u
De volledige bereidingswijze kunnen uitwerken van salami met grotere kalibers fijnkost of edelkost, salami met omhulsel van kruiden of groenten.
Verfijnde leverbereidingen  8u
De bereidingswijze kunnen uitwerken van seizoen pasteien, wildpasteien, pastei in korstdeeg, streekgebonden pasteien.
Verfijnde bloedbereidingen  4u
De bereidingswijze kunnen uitwerken van streekgebonden producten.
Verfijnde verkoopsklare gerechten  12u
Uitbreiding op het assortiment verkoopsklare gerechten, nl. quiches, soepen, seizoensgebonden gerechten.
Moduleproef  8u
Deze proef bestaat uit een schriftelijke, theoretische proef en een praktijkproef. (beoordeling geslachte dieren en versnijding). In de loop van de module worden er punten toegekend voor het cutteren, afvullen, garen en afwerken van vleesproducten.
  
Module 7 toegepaste bedrijfsvoering in de slagerij 

Toepassing van de Gids voor de autocontrole in de slagerij  20u
- gevaren bij de fabricage en handel in vlees en vleeswaren - naleven van goede hygiënische praktijk (gevaren verbonden aan de 7 M's) - inzicht in de toepassing van de op hygiëne gerichte veiligheidsprocedures en autocontrole - inzicht in en toepassing van de principes van meldingsplicht en traceerbaarheid
Werken met registers  8u
- weten hoe men met lotnummers moet omgaan en de registratieprincipes kunnen toepassen - inzicht hebben in het stockbeheer in frigo en diepvries en dit zelfstandig kunnen toepassingen - een onderhoudsplan kunnen opmaken - een ongediertebestrijdingsplan kunnen opmaken 
Prijszetting&prijsberekening  20u
- de principes van prijsberekening kunnen toepassen en argumenteren - toepassing van prijsberekeningen op verschillende rubrieken via praktijkvoorbeelden (vb. toepassing op vers vlees) - toepassing op diverse categorieën in vleeswarenbereidingen (vb. kookworsten t.o.v. leverbereidingen)
Organisatie&management  8u
- vestigingsvereisten: kruispuntbank, verzekeringen en vergunningen, principes van personeelsbeleid en personeelsadministratie - opstellen van een toonbankplan
Moduleproef  4u
Deze proef bestaat uit een schriftelijke, theoretische proef van de in de module geziene leerstof. 
 
Eindproef
De eindproef bestaat uit een praktijkproef (bereiden van diverse charcuteriesoorten, geslachte beoordeling)en monografieverdediging en wordt gespreid over 2 dagen.
Aanvullende info

- Iedereen die actief is in de voedingssector, moet de hygiënevoorschriften naleven.- Gedurende een praktijkles draagt iedereen de aangepaste beroepskledij. 

Informatie ivm verplichte kledij cursisten slager:
De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte slagersvest met SYNTRA Midden-Vlaanderen logo, 1 witte voorbinder en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De outfit kan besteld worden bij een leverancier die op de tweede lesavond ter plaatse komt.
De totale prijs bedraagt ongeveer € 100 en wordt bij bestelling rechtstreeks aan de leverancier betaald.

Tijdens de praktijklessen wordt ook een hoofddeksel gedragen. Dit is een wegwerpmutsje dat door Syntra Midden-Vlaanderen gratis ter beschikking wordt gesteld.

Informatie ivm gereedschap:
Je dient te beschikken over een wetstaal, pelmes, uitbeenmes en snijwerende handschoen.De totale kostprijs is ong. € 65,00.
De leverancier komt langs in de tweede lesweek, betaling gebeurt rechtstreeks aan de leverancier. Dit kan cash of via bancontact.
Ongeveer twee weken na bestelling wordt de outfit en het materiaal op de campus geleverd. 

 

Bent u momenteel werkzaam in de voedingsnijverheid?

“Alimento komt voor 50 % tussen in de opleidingskost van de opleiding slager voor alle bedrijven die ressorteren onder PC 118-220 (arbeiders-bedienden voedingsnijverheid) Het bedrijf hoeft hiervoor geen actie te ondernemen. “

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

 

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Deze cursus is een praktijkgerichte opleiding voor personen vanaf 18 jaar.

Men moet lichamelijk geschikt zijn om het beroep uit te oefenen, een attest is verkrijgbaar bij uw arts. U moet dit attest afgeven bij de start van de opleiding.

 

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Op het einde van elke module is een moduleproef.Op het einde van de opleiding is er een praktijkproef. Wie slaagt in de theoretische examens en in de afsluitende praktijkproef, ontvangt het erkende getuigschrift van praktijk en beroepskennis ondernemersopleiding. 

Gelinkte filmpjes

Bekijk hier het filmpje over ons gloednieuw slagersatelier in Gent

Met de steun van