Elke individuele sporter, sportclub of sportvereniging met de nodige ambitie laat zich omringen door een team van professionals om het management in handen te nemen. De individuele sporter focust op de sportprestaties, de ploeg  houdt zich bezig met de verzorging, training en voeding terwijl het professioneel managementteam focust op het zakelijk en financieel kader.

In dit opleidingstraject combineer je de boeiende wereld van events, sport en management. Zelf sporten komt in deze opleiding niet aan bod, deze opleiding gaat over managementskills en eventcapaciteiten zodat je in de sportwereld een (sport)organisatie commercieel, financieel en juridisch kan ondersteunen. De opleiding handelt over het ontwikkelen van de juiste bedrijfsstrategie, het beheren van de financiën,  het afsluiten van partnerships, het onderhandelen van sponsorcontracten ,.. kortom alle professionele aspecten waarmee elke individuele topsporter zich laat omkaderen.

In de opleiding gaan we dieper in op een drietal facetten die van uitermate groot belang zijn voor de professionalisering van de sportsector. Concreet gaat het om communicatie, management en marketing. Bovendien reiken we je de nodige skills aan die je de kans geven om uit te groeien tot een succesvol zelfstandig sportmanager.

Door middel van kennisoverdracht, gastcolleges en het bezoeken van sportevents of -bedrijven geven we iedereen de nodige inzichten die een top sportmanager nodig heeft.

Na afstuderen kan je aan de slag als zelfstandig ondernemer in de sportwereld, maar ook als sportmarketeer, sportbeleidsmedewerker, makelaar, manager sportschool... Voorts zal je jezelf verder kunnen ontplooien gedurende een praktische stage. 

Ben jij dus ook gepassioneerd door sport? Grijp dan deze kans en schrijf je snel in.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze gecertificeerde vakopleiding richt zich tot gepassioneerde sportliefhebbers die een functie in de sportsector ambiëren, maar ook bestaande vrijwilligers of medewerkers uit de sportsector die zich verder willen bekwamen in het beroep.

Wat na de opleiding

Na deze opleiding beschik je over alle kennis en vaardigheden nodig om een sporter of sportclub te managen. Je hebt kennis over de drie facetten om een individu of een bedrijf te doen groeien; communicatie, management en marketing.  Je zal tevens beschikken over de skills nodig om uit te groeien tot een succesvol (zelfstandig) sportmanager. Na afstuderen kan je aan de slag als zelfstandig ondernemer in de sportwereld, maar ook als sportmarketeer, sportbeleidsmedewerker, makelaar, manager sportschool... 

Waar en wanneer?
Programma

Deze opleiding duurt 2 jaar, gemiddeld 1 lesdag per week. Er zijn 2 stageperiodes (1 stageperiode per cursusjaar) in te plannen op momenten die passen voor jou en het leerbedrijf.

JAAR 1:

BASISMODULE 1: Sport en samenleving (7 lessen)

- Beroepsoriëntatie

- (Inter)nationale sportorganisatie

- (Inter)nationale sportinfrastructuur

- Politieke en maatschappelijke impact van sport

- Sportfilosofie

- Examen

 

MODULE 2: Sportmarketing (14 lessen)*

- Marketing

- Sportsponsoring

- Examen

 

MODULE 3: Bedrijfsmanagement in de sport (16 lessen)*

- Juridisch management

- Personeelsbeleid

- Toegepaste bedrijfsvoering

- Examen

STAGE - 30u

 

JAAR 2:

MODULE 4: Sportmanagementvaardigheden (24 lessen)

- Leiding geven en leiderschapsstijlen

- Financieel management

- Coachen en motiveren

- Examen

 

MODULE 5: Sportcommunicatie (11 lessen)*

- Sport, public relations en netwerken

- Sportjournalistiek en mediatraining

- Sport en sociale media

- Communicatie

- Examen

STAGE - 70u

EINDPROEF: Sportmanager (1 uur p.p.)

 (*)In de modules 3, 4 en 5 worden enkele uren voorzien voor het bezoeken van sportevenementen en uitwerken van projectcases hierrond.

Aanvullende info

- De lessen gaan hoofdzakelijk door op de syntra campus Sint Niklaas. Tevens zijn een aantal bedrijfsbezoeken en lessen op verplaatsing voorzien zoals op syntra campus Gent.

- Extra kosten: er dienen in het eerste jaar 2 handboeken aangekocht te worden: 'sportmanagement' en 'sportmarketing'. Richtprijs per  handboek: 40 euro. Syntra geeft jou de juiste titel, auteur en uitgever mee na je inschrijving  zodat je over het handboek beschikt vanaf de eerste les. 

- Hou er rekening mee dat de stage niet vrijstelbaar is en een verplicht onderdeel vormt van je opleiding. Voorzie dus bovenop de voorziene lesmomenten op de syntra extra tijd om stage te lopen (30u eerste jaar - 70u tweede jaar)

 

Toelatingsvoorwaarden

18 jaar zijn of 18 jaar worden in het jaar dat de opleiding opstart.

Geen voorkennis vereist. Beginners welkom. Een goede dosis interesse, passie, ambitie en werklust volstaan om in te schrijven.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

STAGE
De stage wordt opgesplitst in 2 blokken: een observatiestage van 30u in een bedrijf gevolgd door een tweede stageblok van 70u in hetzelfde bedrijf.
Tijdens de tweede stageperiode werk je aan je eindwerk. Je maakt een bedrijfsanalyse rond het management op ( organisatie, Beleid, Infrastructuur, Maatschappelijke impact, Financiële structuur,...). Deze uitgewerkte stagebundel vormt de basis van de eindproef op het einde van de opleiding waarbij je de stagebundel komt voorleggen en verdedigen.

 
EXAMENS

Tijdens het jaar wordt je kennis geëvalueerd met werktaken en examens. Deze evaluaties geven je een zicht op je reeds verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het nederlands worden afgelegd.
Op het einde van het opleidingstraject wordt er een groot eindexamen afgenomen door de docent en een extern jurylid waarbij je stagebundel kritisch wordt bevraagd.

GETUIGSCHRIFT
Alle examens worden afgenomen door de SYNTRA docent.
SYNTRA reikt na het slagen voor het eindexamen een getuigschrift of diploma 'Sportmanager' uit, erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Met de steun van