Elke individuele sporter, sportclub of sportvereniging met de nodige ambitie laat zich omringen door een team van professionals om het management in handen te nemen.
In een sportteam heeft ieder lid een duidelijke focus: de atleet focust op de sportprestaties, de ploeg houdt zich bezig met de verzorging, training en technische ondersteuning terwijl het management focust op het zakelijk en financieel kader. De sportmanager heeft dus een bedrijfseconomische functie. Zelf sporten komt in deze opleiding niet aan bod, deze opleiding gaat over managementskills en eventcapaciteiten zodat je in de sportwereld een (sport)organisatie commercieel, financieel en juridisch kan ondersteunen.

In dit opleidingstraject combineer je de boeiende wereld van events, sport en management. De opleiding handelt over het ontwikkelen van de juiste bedrijfsstrategie, het beheren van de financiën,  het afsluiten van partnerships, het onderhandelen van sponsorcontracten ,.. kortom alle professionele aspecten waarmee elke individuele topsporter zich laat omkaderen.

In de opleiding gaan we dieper in op een drietal facetten die van uitermate groot belang zijn voor de professionalisering van de sportsector. Concreet gaat het om communicatie, management en marketing. Bovendien reiken we je de nodige skills aan die je de kans geven om uit te groeien tot een succesvol zelfstandig sportmanager.

Door middel van kennisoverdracht, gastcolleges en het bezoeken van sportevents of -bedrijven geven we iedereen de nodige inzichten die een top sportmanager nodig heeft.

Na afstuderen kan je aan de slag als zelfstandig ondernemer in de sportwereld, maar ook als sportmarketeer, sportbeleidsmedewerker, makelaar, manager sportschool... Voorts zal je jezelf verder kunnen ontplooien gedurende een praktische stage. 

Ben jij dus ook gepassioneerd door sport? Grijp dan deze kans en schrijf je snel in.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze gecertificeerde vakopleiding richt zich tot gepassioneerde sportliefhebbers die een functie in de sportsector ambiëren, maar ook bestaande vrijwilligers of medewerkers uit de sportsector die zich verder willen bekwamen in het beroep.

Wat na de opleiding

Na deze opleiding beschik je over alle kennis en vaardigheden nodig om een sporter of sportclub te managen. Je hebt kennis over de drie facetten om een individu of een bedrijf te doen groeien; communicatie, management en marketing.  Je zal tevens beschikken over de skills nodig om uit te groeien tot een succesvol (zelfstandig) sportmanager. Na afstuderen kan je aan de slag als zelfstandig ondernemer in de sportwereld, maar ook als sportmarketeer, sportbeleidsmedewerker, makelaar, manager sportschool... 

Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Avond12 september 2022Sint-Niklaas575 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

Deze opleiding duurt 2 jaar, gemiddeld 2 lesavonden per week. Er zijn 2 stageperiodes in te plannen op momenten die passen voor jou en het leerbedrijf.

BASISMODULE 1: Sport en samenleving (7 lessen)

- Beroepsoriëntatie

- (Inter)nationale sportorganisatie

- (Inter)nationale sportinfrastructuur

- Politieke en maatschappelijke impact van sport

- Sportfilosofie

- Examen

 

MODULE 2: Sportmarketing (14 lessen)*

- Marketing

- Sportsponsoring

- Examen

 

MODULE 3: Bedrijfsmanagement in de sport (16 lessen)*

- Juridisch management

- Personeelsbeleid

- Toegepaste bedrijfsvoering

- Examen

 

MODULE 4: Sportmanagementvaardigheden (24 lessen)

- Leiding geven en leiderschapsstijlen

- Financieel management

- Coachen en motiveren

- Examen

 

MODULE 5: Sportcommunicatie (11 lessen)*

- Sport, public relations en netwerken

- Sportjournalistiek en mediatraining

- Sport en sociale media

- Communicatie

- Examen

STAGE - 240u

MODULE Ondernemen

EINDPROEF: Sportmanager (1 uur p.p.)

 (*)In de modules 3, 4 en 5 worden enkele uren voorzien voor het bezoeken van sportevenementen en uitwerken van projectcases hierrond.

Bekijk hier het volledige programma, eventuele toelatingsvoorwaarden en vrijstellingsmogelijkheden.

Aanvullende info
  • De lessen gaan hoofdzakelijk door op de syntra campus Sint Niklaas. Tevens zijn een aantal bedrijfsbezoeken en lessen op verplaatsing voorzien zoals op syntra campus Gent.
  • Extra kosten: er dienen handboeken aangekocht te worden. Syntra geeft jou de juiste titel, auteur en uitgever mee na je inschrijving  zodat je over het handboek beschikt vanaf de eerste les. 
  • Hou er rekening mee dat de stage niet vrijstelbaar is en een verplicht onderdeel vormt van je opleiding. Voorzie dus bovenop de voorziene lesmomenten op de syntra extra tijd om stage te lopen

 

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

 

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

  • 18 jaar zijn of 18 jaar worden in het jaar dat de opleiding opstart.
  • Geen voorkennis vereist. Beginners welkom. Een goede dosis interesse, passie, ambitie en werklust volstaan om in te schrijven.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

STAGE

  • De stage wordt opgesplitst in 2 blokken: een observatiestage gevolgd door een praktijkstage in hetzelfde bedrijf. Tijdens de tweede stageperiode werk je aan je eindwerk. Je maakt een bedrijfsanalyse rond het management op ( organisatie, Beleid, Infrastructuur, Maatschappelijke impact, Financiële structuur,...). Deze uitgewerkte stagebundel vormt de basis van de eindproef op het einde van de opleiding waarbij je de stagebundel komt voorleggen en verdedigen.

EXAMENS

  • Tijdens het jaar wordt je kennis geëvalueerd met werktaken en examens. Deze evaluaties geven je een zicht op je reeds verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het nederlands worden afgelegd.
    Op het einde van het opleidingstraject wordt er een groot eindexamen afgenomen door de docent en een extern jurylid waarbij je stagebundel kritisch wordt bevraagd.

GETUIGSCHRIFT

  • Alle examens worden afgenomen door de SYNTRA docent. SYNTRA reikt na het slagen voor het eindexamen een getuigschrift of diploma 'Sportmanager' uit, erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Inschrijvingen & inlichtingen

Voltijdse dagopleiding sportmanager

Met de steun van