Het paard is als absolute topatleet in staat tot ongelofelijke prestaties. Sportmassage helpt het paard in optimale vorm te komen om te kunnen presteren, zowel fysiek als mentaal. Het ondersteunt de spieren voor de te leveren prestatie en kan op deze manier blessures voorkomen. Het zorgt voor een ontspannen mindset en versterkt het bewegingsgevoel waardoor het paard zijn lijf beter leert gebruiken. Ook kan sportmassage een rol spelen in het verbeteren van het herstel na een blessure.

Wil jij meer weten van de anatomie en beweging van je paard? Leren hoe je massage en stretchen praktisch kunt toepassen? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Wat en voor wie?

Voor wie

Dit is een ideale cursus voor de trainer, starter in de paardensector, rij-instructeur, groom, (semi)professionele paardenhouder en manegehouder die zijn/haar (sport)paarden wil opwarmen en verzorgen na de arbeid of de competitie.

Wat na de opleiding

Na deze opleiding kan je basis sportmassagetechnieken praktisch toepassen.
Je hebt inzicht in de anatomie en biomechanica van het paard en kunt bewegingsproblemen herkennen.

Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Avond10 februari 2022Sint-Niklaas425 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

In deze opleiding komen volgende theoretische en praktische onderdelen aan bod:

 • kennis en inzicht in de anatomie van het paard:
  • Botten
  • Botpunten
  • Spieren
  • Belangrijke spiergroepen met functionele toepassing
 • Inspectie van het paard. Hierbij zullen we bij meerdere paarden nagaan wat hun lichaam “vertelt”:
  • Hoe staat het paard?
  • Waar zien we spierspanning
  • Onderliggende blessures of pathologie
 • Achtergrondinformatie over massagetechnieken
 • Massagetechnieken inoefenen
Aanvullende info

Vanaf de eerste les mag je eigen paard meegebracht worden of ga je aan de slag met een schoolpaard.

Leneke Gijsbertsen werkt internationaal als osteopaat voor paarden en heeft een passie voor anatomie en biomechanica. De kennis die zij heeft opgedaan in het revalideren van atleten neemt ze mee in haar werkwijze met paarden. Naast de praktijk geeft ze les in beweging en neurologie aan de Silverlinde (Breda)

Ze studeerde in 2006 af aan de internationale hogeschool voor fysiotherapie, Thim van der Laan. Registraties: KNGF –BIG In 2013 rondde ze succesvol de opleiding osteopathie voor dieren af aan het international college for research on equine osteopathy (ICREO)

Zij blijft zich ontwikkelen om haar kennis te verbreden, te verdiepen en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Zo volgde ze scholing op het op gebied van equine sport medicine (ESMP) revalidatie- geneeskunde op de universiteit van Hartpury, Biomechanica (Hillary Clayton & Sharon May Davis) Sportfysiologie van het paard (Carolien Munsters) en gaat regelmatig naar verdiepingsdagen, dissectie colleges en bijscholingen (o.a; Andrew McLean) Website van Lieneke: www.equi-care.nl

Met de steun van