Dankzij digitale textieldruk hoef je je als ontwerper niet langer aan een beperkt aantal kleuren te houden en kan je ook subtiele kleurovergangen en fotorealistische prints realiseren. Voor professionele ontwerpers is het cruciaal om naast cleane vectorbestanden ook prints met een meer ambachtelijke 'look' in hun portfolio te hebben.                                           

In deze praktische opleiding leer je in welke situaties je best Adobe Photoshop en in welke je best Adobe Illustrator gebruikt. Je krijgt tips ivm het schetsen en schilderen voor digitale druk, leert hoe je eigen tekeningen scant, retoucheert en omzet naar verschillende types prints. Je legt een portfolio aan met eigen ontwerpen die je professioneel voorstelt aan de hand van productsimulaties. Uiteraard leer je ook hoe je prints aanlevert voor druk en test op fouten. Tenslotte krijg je adressen van leveranciers die jouw ontwerpen op verschillende materialen en in verschillende oplages kunnen drukken.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze cursus is een ideale aanvulling op de opleidingen interieurstyling, textiel- of modeontwerp, maar ook interessant voor ontwerpers van handtassen en schoenen, illustratoren, grafische vormgevers enz. Wie graag naait, kan na deze opleiding met zijn/haar eigen stofjes aan de slag! Ze is ook perfect combineerbaar met de module ‘Textielprints ontwerpen met Adobe Illustrator’!

Waar en wanneer?
MomentStartLocatiePrijsInschrijven
Avond23 april 2022Gent350 Euro
Alle prijzen inclusief BTW. In geval van meerjarige opleidingen geldt de prijs enkel voor het eerste jaar.
Programma

Volgende leerinhouden komen aan bod:

• Tips ivm het tekenen/schilderen voor textieldruk
• Tips ivm scannen
• Tekeningen en schilderijen retoucheren
• Geschilderde, getekende en gefotografeerde motieven isoleren, bewerken en omzetten naar prints
• Set, halfdrop en tossed repeats maken in Adobe PS
• Een digitaal kleurenpalet maken in Adobe PS
• Prints inkleuren en herkleuren
• Professionele productsimulaties maken
• Prints voorbereiden voor druk: indexeren, kleurreductie…
• Prints testen

Deze opleiding wordt blended georganiseerd: twee van de zes lessen worden online gegeven via ons digitaal leerplatform.

Aanvullende info

In deze opleiding leer je technieken en gereedschappen in Adobe Photoshop gebruiken in functie van textielontwerpen. Je hoeft geen krak te zijn in Adobe Photoshop, maar een basiskennis is wenselijk.

  • Je beschikt thuis over een recente versie (vanaf CS6) van de programma’s Adobe Photoshop, of bent bereid deze voor de cursus aan te schaffen.
  • Je beschikt over basis computervaardigheden: je kan bijlagen versturen en downloaden, weet hoe je schermafbeeldingen maakt…
  • Je hebt een basisnotie van Adobe Photoshop, meer bepaald kun je: het programma openen | bestanden openen | nieuwe documenten maken | objecten selecteren | in- en uitzoomen | navigeren in je document |  eenvoudige geometrische vormen tekenen | een beetje werken met de pen (Al deze basisvaardigheden worden tijdens de eerste lessen kort herhaald, maar om de lessen goed te kunnen volgen, is het handig als je ze voor de start van de opleiding kort inoefent aan de hand van de vele tutorials die je online vindt, bijvoorbeeld op www.adobe.com

Een pc wordt door SYNTRA ter beschikking gesteld. Je mag ook je eigen laptop meenemen. Om de lessen goed te kunnen volgen, is het aangewezen dat je thuis over het programma beschikt. Basis-computervaardigheden zijn noodzakelijk.

Textielontwerpster Olu Vandenbussche ontwerpt textielprints voor bedrijven en particulieren, voor mode- en interieurtoepassingen. Daarbij volgt ze de filosofie van Slow Design, een wereldwijde ontwerpbeweging die mens en milieu terug centraal stelt, ondermeer door in te zetten op duurzame grondstoffen, lokale productie, eerlijke lonen enz.

Olu is gespecialiseerd in het ontwerpen van prints voor digitale druk – de meest ecologische textieldrukmethode – met Adobe Photoshop en Illustrator. Ze begeleidt ontwerpers bij de ontwikkeling van hun duurzame collecties, is ambassadeur van Drawy (een platform dat ontwerpers beschermt tegen copycats) én werkt aan een duurzame sneakerlijn in samenwerking met schoenontwerper Jan Caus en gedetineerden. Voor haar inspanningen op het vlak van duurzaam ondernemerschap ontving ze in december 2015 de Bizz Buzz Award voor Sociaal/Duurzaam Ondernemerschap van de Vlaamse Overheid. Bekijk hier een filmpje over haar strijd tegen Fast Fashion.

 Werknemers uit de mode- en confectiesector in België (PC 109 of 215) kunnen via de IVOC-leerrekening een tussenkomst van maximum 640 EUR per schooljaar ontvangen ter compensatie van opleidingskosten die betrekking hebben op inschrijvingsgeld, lesmateriaal, vervoerskosten en/of kinderopvang. Ook werkzoekenden jonger dan 26 jaar die geen bachelor volgen op het moment van aanvraag kunnen in aanmerking komen. Voor verdere informatie en aanvraag verwijzen we je door naar www.leerrekening.be of www.ivoc.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Na afloop van de cursus ontvang je een attest van lesvolging.

Met de steun van