We stomen je klaar voor een boeiende loopbaan als full stack developer (oftewel: allround software ontwikkelaar). Je leert zowel backend als frontend programmeren en verwerft zo een brede en praktische kennis van de verschillende lagen van softwareontwikkeling. Wie professionele webapplicaties kan programmeren is bovendien zeer gewild op de arbeidsmarkt.

De opleiding combineert verschillende leermethodes: klassikaal leren, online en afstandsleren, stage, individuele coaching, toepassingsgerichte opdrachten… Alles om jou voor te bereiden op een leven in de IT-sector.

Wat en voor wie?

Voor wie

De ideale full stack developer is zowel een creatieve duizendpoot als een goede teamspeler. Weet je je weg in techniek goed te vinden, vind je het leuk om verbanden te leggen (of voor elk puzzelstukje zijn plek in de puzzel te vinden) én ben je sterk in samenwerken? Dan is deze opleiding misschien wel de beste weg naar jouw nieuwe carrière.

Wat na de opleiding

Een full stack developer houdt zich bezig met de complete stack; van het ontwerpen en bouwen van webapplicaties en het design aan de front-end tot het testen, monitoren en loggen van de ontwikkelde software. De full stack developer heeft een brede kennis van tools, technieken en programmeertalen.

Tewerkstellingsmogelijkheden 

Na deze opleiding kan je aan de slag als junior ontwikkelaar in frontend en/of backend. De kans is groot dat je reeds op je stageplaats een job krijgt aangeboden. Er is veel vraag in de sector.

Waar en wanneer?
Programma

De voltijdse dagopleiding duurt 1,5 jaar, met gemiddeld 3 dagen les per week. 

 • Deel 1: Frontend 1 en Backend 1
 • o   Leren Programmeren(11 sessies)

  o   Databanken (12 sessies)

  o   HTML (8 sessies)

  o   CSS (6 sessies)

  o   Framework html/css (4 sessies)

  o   Javascript basis (8 sessies)

  o   Praktijk Javascript (6 sessies)

  o   Functioneel programmeren(10 sessies)

  o   OO programmeren (13 sessies)

  o   Praktijk OO programmeren(9 sessies)

  o   Projectmanagement in de praktijk (6 sessies)

  o   Groepswerk 1 (deel frontend) (3 sessies)

  o   Groepswerk 1 (deel backend) (3 sessies)

 • Deel 2: Frontend 2 en Backend 2

  o   Advanced frontend (10 sessies)

  o   Architectuur frontend(8 sessies)

  o   Javascript framework(13 sessies)

  o   Praktijk javascript framework (8 sessies)

  o   Praktijk Frontend developer (7 sessies)

  o   REST api (deel frontend ) (5 sessies)

  o   Security (deel frontend) (6 sessies)

  o   Advanced php (13 sessies)

  o   Architectuur backend(7 sessies)

  o   Framework backend (13 sessies)

  o   Praktijk framework backend (7 sessies)

  o   REST api (deel backend) (5 sessies)

  o   Security (6 sessies)

  o   Business skills (4 sessies)

  o   Groepswerk 2 (deel frontend) (3 sessies)

  o   Groepswerk 2 (deel backend) (3 sessies) 

 • Eindproeven
 • Stage

 

Je moet geslaagd zijn in intake om naar deel 1 en in deel 1 om naar deel 2 te mogen gaan.

Aanvullende info

Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.

Vereiste Hardware

Voor deze opleiding is een moderne (maximum 2 jaar oud) PC met Windows of MAC voldoende. Minimum 8 gig intern geheugen, maar 16 gig is aangeraden. Toestellen zoals Chromebooks, iPads en andere hybrides zijn niet toegelaten. In de sector wordt even vaak MAC als PC gebruikt. In de opleiding maken wij geen keuze, beide systemen zijn naar onze mening evenwaardig. Het is sterk aangeraden een laptop te kopen met een scherm van minimaal 15 inch. Tot slot is het handig een tweede scherm aan te schaffen voor thuis naarmate het jaar vordert. Comfort aan de ogen is belangrijk, het is best hier al meteen op te letten!

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

 

Toelatingsvoorwaarden

Je bent/wordt 18 in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start en in het bezit van een diploma secundair onderwijs, bij voorkeur in een ASO- of TSO-richting. Heb je dit niet, dan word je gevraagd een motivatiebrief te schrijven. Vermeld in deze motivatiebrief jouw vooropleiding, jouw ervaring met websitebouw en (eventueel) een portfolio. Motiveer in de brief eveneens waarom je deze opleiding wil volgen. Na jouw inschrijving nemen we contact met jou op om deze documenten te bezorgen.

Er is geen specifieke voorkennis vereist. Wel moet je wiskundig en logisch kunnen denken. De lessen worden gegeven in het Nederlands, maar een functionele kennis van het Engels is nodig. Heel wat jargon bestaat uit Engelse begrippen en de meeste handleidingen en documentatie zijn Engelstalig.

Ook gedrevenheid en motivatie zijn belangrijk voor een goede slaagkans. Je zal immers ook buiten de lessen met de opleiding bezig zijn en zelfstandig verder werken aan opdrachten of afstandslessen doorlopen.

 

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

Met de steun van