Een gespecialiseerd voetverzorger doet meer dan een basis voetverzorging. Daar waar de schoonheidsspecialiste zich beperkt tot een esthetische voetverzorging, staat de gespecialiseerd voetverzorger in voor de preventie en verzorging van huid- en nagelaandoeningen. Ook geeft hij of zij professioneel advies over goede schoenen en voethygiëne. Als gespecialiseerd voetverzorger maak je komaf met eelt, kalk- en schimmelnagels, ingegroeide nagels en andere pijnlijke aandoeningen. Je staat in voor de eerstelijnsvoetverzorging en verwijst in geval van een medische problematiek door naar een arts of podoloog. Heb je een sterke interesse in menselijke anatomie en biomechanica? Dan heb je een voetje voor in deze opleiding.

Wat en voor wie?

Voor wie

Deze opleiding is een professionele en praktijkgerichte opleiding voor actieve mensen, met feeling voor welzijn, verzorging en voetzorg.  Je luistert naar de problemen van de klant en geeft professioneel advies aangaande huidverzorging, voetzorg, schoeisel en nagelverzorging. Je moet graag met mensen van alle leeftijdscategorieën omgaan ook de minder mobiele oudere mensen. De gespecialiseerde voetverzorg(st)er staat in voor de eerstelijns voetverzorging en verwijst in geval van een medische problematiek door naar een arts of podoloog. Je moet dus ook een sterke interesse hebben in de menselijke anatomie en biomechanica om goed te begrijpen hoe problemen thv. voet en onderbenen ontstaan en dus ook hoe deze doeltreffend te verhelpen.

Wat na de opleiding

Nadat je het SYNTRA getuigschrift Gespecialiseerd voetverzorger behaald hebt kan je verschillende beroepskeuzes maken.

 • je eigen zaak starten als zelfstandige gespecialiseerde voetverzorger in hoofd- of bijberoep
 • als freelance medewerker of in dienst werken in een groepspraktijk samen met podologen, voetverzorgers, kinesisten...
 • in dienstverband of freelance werken in een ziekenhuis of rust- en verzorgingstehuis
 • als vertegenwoordiger werken voor een gespecialiseerd bedrijf
 • als verkoper / verkoopster werken in dienstverband in gespecialiseerde zaken die voetverzorgingsproducten verkopen
 • verder opleiding volgen om als docent je kennis en ervaring te delen in scholen en opleidingscentra
 • verder bijscholen en vervolmakingscursussen volgen bij SYNTRA Midden Vlaanderen zoals diabetische voetzorg, voetverzorging bij reumapatiënten, fotopolimerisatie, ergonomie in de praktijk, kunstnagelstyling op tenen...
Waar en wanneer?
Programma

Deze opleiding is een 1-jarige voltijdse dagopleiding.

De opleiding bestaat uit verschillende modules:

 • Elementaire voetverzorgingstechnieken
 • Anatomie (e-learning en coaching)
 • Bijzondere voetverzorgingstechnieken
 • Huidaandoeningen en behandelmethoden
 • Nagelaandoeningen en behandelmethoden
 • Praktijkinitiatie 1
 • Interdisciplinair werken en risicovoeten
 • Nagelregulatietechnieken
 • Orthoplastie
 • Praktijkinitiatie 2
 • Praktijkinitiatie 3
 • Individuele stage-opdrachten
 • Succesvol ondernemen (hier leer je hoe een zelfstandige zaak te starten en uit te baten)
 • Eindwerk

 

Aanvullende info


Extra kosten

Cursusteksten
Het inschrijvingsgeld omvat het lesgeld en toegang tot het online leerplatform waar het lesmateriaal te vinden is (instructievideo's, cursustekst,...). Bijkomende kosten zijn prints en kopieën.

Werkmateriaal
Om de lessen te kunnen volgen moet je, aanvullend op het inschrijvingsgeld, wel instaan voor de aankoop van een pedicureset, witte handdoeken (in diverse formaten), een witte schort en  divers klein werkmateriaal. Indien deze materialen niet in je bezit zijn bij de start van de opleiding, wordt de kans geboden dit in groep aan te kopen via SYNTRA. De aankoopprijs van een basispakket werkmateriaal voor het eerste semester wordt geraamd op: 500 euro. De aankoopprijs van het pakket werkmateriaal voor het tweede semester wordt geraamd op 500 euro. Let op: dit bedrag heeft betrekking op het werkmateriaal zoals tangen, vijlen, scharen, etc. Bijkomende investeringen voor infrastructuur dienen zeker nog te gebeuren. denk hierbij maar aan een voetfrees (800 euro - 2500 euro) en een sterilisator. Deze toestellen zijn uiteraard aanwezig op de campus om te gebruiken in de klas, maar om zelf thuis verder te oefenen of klanten te behandelen moet je rekening houden met deze bijkomende investering.

Inentingen
Je moet inentingen plaatsen om je te beschermen tegen hepatitis A en B.

Vrijstellingen
Je kan een vrijstelling aanvragen voor iedere module. Hiervoor bezorg je een bewijs dat je de competenties van die module bezit bijv. door een getuigschrift of attest van een erkende onderwijsinstantie voor te leggen.

Modellen
Aanvankelijk worden de technieken op de medecursisten ingeoefend, nadien op modellen die je meebrengt naar de klas. Er worden tevens externe praktijkoefensessies klassikaal ingelast in RVT's en ziekenhuizen. Modellen die meekomen naar de klas betalen enkel de prijs van de verbruikte grondstoffen.

Geen erkenning in Nederland
Deze opleiding is niet erkend door de Nederlandse stichting BRAVO.

Corona
Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online
Wat betekent dit? Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Wat is nu het verschil tussen pedicure - medische pedicure - gespecialiseerde voetverzorging en podologie?
Schoonheidsspecialistes en esthetische voetverzorgers verzorgen de voeten uitsluitend met het oog op het welzijn van de klant  – hygiëne – of op de verfraaiing van het uiterlijke, het esthetische.
De gespecialiseerd voetverzorger staat in voor het geven van een basisverzorging en een aanvullende verzorging bij pijn of ongemak bij niet-risicovoeten door gebruik te maken van niet-invasieve technieken en remediërende producten en hulpmiddelen. De term “gespecialiseerd” maakt een duidelijk onderscheid met voetverzorgingen die enkel het esthetische aspect behandelen. De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger kan een bijkomende opleiding volgen waardoor hij zich tevens bekwaamt in het screenen, verzorgen en opvolgen van cliënten/patiënten met diabetes. De gespecialiseerde voetverzorgers genezen en voorkomen aandoeningen van de nagels en de tenen zoals, infecties, mycose (schimmel), voetwonden, ingegroeide nagels, likdoorns, kloven, pijnlijke drukpunten, … (ook bij diabetespatiënten) door toepassing van podologische technieken. De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger staat in voor de eerstelijns voetverzorging en is een belangrijke schakel in de interdisciplinaire samenwerking met podologen, dermatologen en artsen, maar ook met de orthopedisch schoentechniekers, verpleegkundigen en mensen werkzaam in de thuiszorg.. Bij de ziekenfondsen krijgen de gespecialiseerd voetverzorgers een erkenning voor de terugbetaling van pedicurebehandelingen.
Podologen zijn paramedici die de verzorging van risicovoeten en risicopatiënten voor hun rekening nemen. Zij voeren voetverzorgingen uit waarbij teenafwijkingen, epidermische en dermische letsels van de voet kunnen worden behandeld. Ook het toepassen van biomechanica en zooltherapie ligt in hun bevoegdheid: podologen ontwerpen ook steunzolen.Ook artsen (huisartsen, dermatologen, chirurgen,…) behandelen patiënten met voetproblemen door middel van medische technieken en producten.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent minimum 18 jaar (of je wordt 18 in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start).
Geen voorkennis vereist.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

PRAKTIJK
De meeste lessen gaan door op de SYNTRA campus. Er is tevens bijkomend externe praktijk voorzien in RVT's en ziekenhuizen. Deze lessen worden klassikaal in overleg met de docent georganiseerd.
STAGE
Er zijn enkele individuele stage-opdrachten voorzien.
EXAMENS
Tijdens het jaar wordt je kennis tussentijds geëvalueerd. Deze evaluaties (theorie en praktijk) geven je een zicht op je reeds verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgenomen. Op het einde van deze opleiding wordt er een groot eindpraktijkproef afgenomen door de docent waarbij al je praktijkkennis van gespecialiseerde voetverzorger wordt getoetst in aanwezigheid van een jurylid.

GETUIGSCHRIFT
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. 

Met de steun van