Als opticien help je de klant die op voorschrift van de oogarts een bril of contactlenzen komt kopen. Je geeft daarbij advies over een gepaste montuur, lenzen en lensvloeistoffen en het bewaren van contactlenzen. Ook herstel je beschadigde monturen en zal je de brilglazen op sterkte inslijpen in de gekozen montuur. Je werkt als opticien in de optiekzaak en informeert, adviseert en verkoopt artikelen aan de klanten.  Je doet dus geen uitspraak over de gezondheidstoestand over de ogen van klanten. Dit is het werkveld van een orthoptist en de oogarts.

Deze opticienopleiding is een combinatie van een goede theoretische onderbouw en een doorgedreven praktijk.

Waar en wanneer?
Programma

De voltijdse dagopleiding duurt 1 jaar, met gemiddeld 2,5 dagen les per week.

Je werkt 2,5 dagen per week in een optiekzaak waar je praktijkervaring opdoet aan de zijde van de beroepsactieve opticien.

 • Fysische optica
 • Anatomie en fysiologie
 • Pathologie
 • Materiaaltechnologie
 • Kleur- en stijlleer voor het gelaat
 • Optische technologie
 • Geometrische optica
 • Optometrie
 • Contactologie
 • Toegepaste bedrijfsvoering opticien
 • Verkoop in de optiekzaak
 • Werkplekleren
 • Eindproef

 

Aanvullende info

Extra kosten

Cursusteksten

Het inschrijvingsgeld omvat het lesgeld en toegang tot het online leerplatform waar het lesmateriaal te vinden is (instructievideo's, cursustekst,...). Bijkomende kosten zijn prints en kopieën.

Werkmateriaal

Om te kunnen deelnemen aan deze opleiding, zal je bovenop het inschrijvingsgeld specifiek materiaal en producten moeten aankopen waaronder tangen en schroevendraaiers. De richtprijs voor dit bijkomend materiaal is 150 euro.

Vrijstellingen

Een aantal modules zijn vrijstelbaar in deze opleiding. Informeer hiernaar bij inschrijving. Je bezorgt een bewijs dat je de competenties van die module bezit bijv. door een getuigschrift of attest van een erkende onderwijsinstantie voor te leggen.

Corona

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

Wat betekent dit? Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent minimum 18 jaar of wordt 18 in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start
Je hebt een grondige kennis van het Nederlands
In de beroepspraktijk actief zijn via een stageovereenkomst of arbeidsovereenkomst.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

PRAKTIJK
Alle lessen gaan door op de SYNTRA campus.

STAGE
Wie ingeschreven is in deze opleiding dient tegelijkertijd in de beroepspraktijk actief te zijn via een stageovereenkomst of een arbeidsovereenkomst in een optiekzaak. Deze overeenkomst betreft minimum een 3/5 tewerkstellingsbreuk.

EXAMENS
Op het einde van iedere module worden jouw kennis en vaardigheden geëvalueerd aan de hand van een theoretisch en/of praktisch examen. Deze evaluatie geeft je een zicht op je verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgenomen.
Op het einde van de opleiding wordt er een eindproef afgenomen door de docent in aanwezigheid van een extern jurylid.

GETUIGSCHRIFT OF DIPLOMA 

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. 


Dit getuigschrift is erkend door het RIZIV.

Met de steun van