Een assistentiewoning (de vroegere serviceflat) is een aangepaste woning voor senioren met minstens een leefruimte met keuken, een aparte slaapkamer en een aparte badkamer met toilet. De woning is aangepast en veilig, er zijn nauwelijks trappen, er is een noodoproepsysteem en een aangepaste lift. Er zijn ook gemeenschappelijke diensten mogelijk, zoals poetshulp, warme maaltijden of thuisverpleging, en er zijn gemeenschappelijke ruimtes. Er is ook een woonassistent aanwezig en er worden activiteiten georganiseerd ter ondersteuning van het sociaal contact.

De woonassistent krijgt alle facetten te zien die nodig zijn om het beroep uit te oefenen, zowel op juridisch, zorg, sociaal als bouwtechnisch vlak. Hij/zij maakt bewoners wegwijs in de nieuwe omgeving, toont kansen die een serviceflat kan bieden, fungeert als aanspreekpunt of vertrouwenspersoon, stemt zorg en dienstverlening op elkaar af, organiseert activiteiten

Wat en voor wie?

Voor wie

De opleiding richt zich tot mensen die tewerkgesteld zijn in of willen worden in assistentiewoningen.

Waar en wanneer?
Programma

Inleiding tot het beroep en de verschillende woonvormen volgens het woonzorgdecreet (4u)

Erkende assistentiewoningen : wetgevend kader, normen en interpretaties (4u)

Instroom van bezoekers (4u)

Zorgen en diensten in een erkende assistentiewoning (4u)

Gezondheid en levenskwaliteit bij senioren (4u)

Hulpverlener EHBO (20u)

Het gebouw : basis, veiligheid en technieken (4u)

Werken met senioren, the proof of the pudding is in the eating (4u)

Praktijkbezoek assistentiewoningen (4u)

Toegepaste bedrijfsvoering (8u)

Eindwerkbegeleiding (3u)

Individuele coaching (4u)

Eindproef (1u)

Aanvullende info

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online


Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Toelatingsvoorwaarden

De cursist heeft minstens een diploma secundair onderwijs (indien niet, voldoende ervaring gekoppeld aan een intakegesprek) en is min. 18j oud.

Examens, praktijkproeven & getuigschrift

Wie slaagt in alle examens en het eindwerk krijgt een getuigschrift ‘Woonassistent’. Wie binnen SYNTRA ook bedrijfsbeheer heeft gevolgd of Start me up volgt, krijgt een diploma ‘Woonassistent’

Met de steun van