Wat is werkplekleren?

De stap van de schoolbanken naar het beroepsleven is vaak moeilijk. Als je enkel op de schoolbanken zit, doe je nauwelijks werkervaring op. Dit is niet het geval bij werkplekleren. Bij werkplekleren leer je een vak door mee te draaien in een bedrijf of onderneming. Je krijgt de knepen van een vak onder de knie door meteen in het beroep te duiken. Een vakprofessional leert je alle skills aan die je nodig hebt om de job van je dromen uit te oefenen.


Werkplekleren is top want…

  • 1 (of 2) dag(en) per week praktijklessen van ervaren SYNTRA-docenten
  • 3 of 4 dagen per week werken in een bedrijf of onderneming
  • Persoonlijke trajectbegeleider waar je bij terechtkan met vragen
  • Ondersteuning van ervaren vakmensen op de werkvloer
  • Versterk je positie op de arbeidsmarkt door tonnen werkervaring
  • Ontvang een diploma of getuigschrift na je opleiding

Welke opleidingen kan ik via werkplekleren volgen?

Kies uit een ruim aanbod studierichtingen in meer dan 9 sectoren. Het opleidingsaanbod is zeer breed en gaat van dakwerker, hulpkok en tuinaanlegger tot kapper, zorgkundige en kinderbegeleider. Heb je al een beroep voor ogen? Veel kans dat je het terugvindt in ons uitgebreid opleidingsaanbod. En samen met jou gaan we op zoek naar welke vorm van werkplekleren het best bij jou past.


Duur van de opleiding

De duur van jouw traject hangt af van je leeftijd en vooropleiding.


Welke vormen van werkplekleren kan ik volgen?


Vanaf 15 jaar (tot 25 jaar)

Duaal leren en Leertijd

Duaal leren en Leertijd zijn een prima alternatief voor wie graag leert in de praktijk. Je combineert 4 dagen werken op je werkplek met 1 dag les bij SYNTRA. In vergelijking met het klassieke onderwijs zit je dus veel minder in de klas. Bovendien omvat de lesdag slechts 4 uur algemene vorming en 4 uur beroepsgerichte vorming, die lessen zijn afgestemd op wat je leert op je werkplek. Je krijgt een vergoeding voor je prestaties.


Vanaf 18 jaar

PACT

Sla een pact tussen je opleider in het leerbedrijf, je SYNTRA-docent en je coach. Bij een PACT-opleiding krijg je 1 of 2 dagen les per week en ben je minstens 60% van je opleiding aan het werk in een leerbedrijf. Via een gepersonaliseerd traject bereiden we je voor op je professionele carrière. Na een intensieve opleiding ben je een krak in je vak en kan je met je erkend diploma ondernemerschapstraject aan de slag.

Stageovereenkomst

Met onze stageovereenkomsten geven we je de kans om geld te verdienen en tegelijkertijd een nieuw beroep te leren.
3 tot 5 dagen per week werk je bij een ondernemer. Je leert dagdagelijks de kneepjes van het vak. 1 of 2 avonden per week volg je les bij SYNTRA. Hier leer je de beroepstheorie. Tijdens je stage krijg je een stagevergoeding.
90% van de jongeren heeft een vaste baan na het einde van de stageovereenkomst.

Wens je meer info?

Ben je een doener? Steek je graag de handen uit de mouwen? En wil je al doende leren? Kom je graag meer te weten over de verschillende opleidingsvormen van werkplekleren?

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag op weg en gaan met jou op zoek naar welke vorm van werkplekleren het best bij jou past.

 

Wil je als zelfstandige iemand in je bedrijf opleiden?

Bij werkplekleren leid je iemand op in je eigen bedrijf. Dat maakt jou een onmisbare schakel in het werkplekleren. Je geeft jongeren en jongvolwassenen de mogelijkheid om het beroep van hun dromen te leren terwijl ze zich inzetten voor jouw onderneming.

Werkplekleren voor bedrijven

Met de steun van