Jana werd modeontwerpster ondanks medische hindernissen

Jana Roos zette ondanks haar medische problemen door en maakte haar grote droom waar. Momenteel ontwerpt ze voor verschillende theatergezelschappen en mocht ze al tweemaal haar eigen collectie voorstellen in Afrika.

“Al van toen ik acht jaar oud was, wilde ik modeontwerpster worden."

"Mijn wereld ging open toen een kennis van mijn ouders mij meenam naar een modeshow. In het middelbaar heb ik dan ook de keuze gemaakt om naar Sint-Lucas in Gent te gaan, waar ik ook al wat lessen in mode kreeg. Toen ik zeventien was, deed ik ingangsexamen voor het KASK in Gent. Toen ik hoorde dat ik was toegelaten, kon mijn geluk niet op. Om medische redenen heb ik die opleiding echter moeten stopzetten. Dat was uiteraard enorm zwaar voor mij, maar ik weigerde om mijn droom op te geven.”

“Ik ontdekte dat ik bij SYNTRA ook een modeopleiding kon volgen waarvoor ik maar twee à drie dagen per week verplicht aanwezig moest zijn, dus dat was meteen veel haalbaarder voor mij. De opleiding bij SYNTRA is veel technischer onderbouwd. In het KASK word je eerder gestimuleerd op vlak van kunst. Je kan echter nog zo creatief en kunstzinnig zijn, als je technisch niet weet hoe het moet, dan lukt het niet. Ik ben er ook van overtuigd dat als je dat creatieve in jou hebt, je zelf wel een manier vindt om dat meer tot uiting te laten komen.”

Inspiratieboek

“Wanneer ik een ontwerp maak, start alles met mijn inspiratieboek. Ik zoek beelden bij elkaar en creëer voelboeken met veel kleur. Op die manier kan je je team beter duidelijk maken waar je precies naartoe wil. Na het ontwerpen maak ik de kostuums ook helemaal zelf. Het volledige proces is enorm leuk om te doen en het resultaat zien geeft steeds veel voldoening. Ik vind ieder thema interessant om rond te werken, maar ik merk wel dat ik mij sterk aangetrokken voel door natuurlijke elementen en elegantie. Het feeërieke en sprookjesachtige zit dus altijd wel in mijn ontwerpen. Doordat ik het medisch gezien van kleins af aan niet gemakkelijk heb, wil ik de wereld op die manier mooier maken. Ik hoop dat ik die fantasiewereld kan spiegelen naar mijn publiek en dat ik hen zo kan duidelijk maken dat je alles uit het leven moet halen.”

“Ik heb door de jaren heen moeten leren om mijn ontwerpen te tonen. Er zullen altijd mensen zijn die het minder vinden, maar dat is niet per se slecht. Daardoor blijf je kritisch voor jezelf. Feedback krijgen is altijd interessant, of het nu positief of negatief is. Ik heb nu nog steeds twijfels als ik mijn ontwerpen toon, maar ik zou het jammer vinden mocht ik dat niet meer hebben. Ik vind het belangrijk om mijzelf in vraag te stellen.”

Theatergezelschappen

“Vier jaar geleden mocht ik werken voor 4Hoog, een theatergezelschap voor kinderen. Op die manier ben ik door mond-aan-mondreclame bij andere theatergezelschappen terechtgekomen. Het leuke is dat je steeds kan samenwerken met een team. Niet enkel de kostuums zijn belangrijk, maar ook de decors. Alles staat in verbinding met elkaar. Het is niet altijd evident, maar dat maakt het net interessant. Je mag je eigen creativiteit gebruiken, maar je moet wel steeds het groter geheel in gedachten houden.”

“In de culturele sector zijn er geen grote budgetten, dus ik moet wel steeds onderhandelen over mijn loon. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar ik voel wel dat ik er steeds beter in word. Het is niet omdat het mijn passie is, dat ik er niet voor betaald moet worden. Ik merk ook wel dat als er appreciatie is voor mijn werk, gezelschappen altijd hun uiterste best doen om toch genoeg budget vrij te maken voor mij. Momenteel zit ik in het statuut van springplank naar zelfstandige, waardoor het financieel wat haalbaarder is voor mij. Binnen een paar maand wil ik sowieso de stap zetten naar zelfstandige in hoofdberoep. Het is nog wat zoeken hoe ik dat precies zal aanpakken, maar ik weet zeker dat ik niks anders wil doen dan wat ik nu doe. Mijn motivatie is groter dan mijn schrik om zelfstandig te worden."

Openingsshow in Oeganda

“In december mocht ik naar Oeganda in Afrika om mijn collectie voor te stellen. Er vond een awarduitreiking plaats met een grote openingsshow, waarvoor ze mij als ontwerpster vroegen. Dat is totaal iets anders dan theater, maar ik vond het ook fantastisch om te doen. Een paar maanden daarvoor ging ik ook al naar Rwanda voor een modeshow. Een docent van SYNTRA die actief is in Afrika had mijn naam daarvoor doorgegeven. Hoewel ik ontzettend dankbaar was voor die kans, was ik natuurlijk ook wat onzeker. Ik vroeg mij af waar ik terecht zou komen en of ik er wel goed aan deed om te gaan. Achteraf gezien waren het twee verrijkende ervaringen die mij alleen maar vooruit kunnen helpen in mijn carrière.”

www.janaroos.com

Benieuwd naar deze opleiding? Meer informatie vind je op https://www.syntra-mvl.be/opleiding/voltijdse-dagopleiding-modeontwerper.

Dit bericht werd aangemaakt op 14 december 2020.

Met de steun van