Sabien houdt de keten kort, van dak tot bord

“Het leukste aan het ondernemerschap? Fantaseren”

Sabien Windels is oprichtster van ROOF FOOD, een Gents bedrijf waar stadslandbouw en sociaal ondernemerschap hand in hand gaan. Met haar groene vingers en ecologisch hart, startte ze in 2016 op het dak van bedrijvencentrum De Punt een dakmoestuin. De oogst wordt door een hecht, geëngageerd team verwerkt tot gezonde, vegetarische catering. Haar bedrijf groeit als kool en ook haar ambities blijven torenhoog.

“Na mijn opleiding handelsingenieur ging ik als consultant aan de slag maar de job gaf mij niet veel voldoening. Toen ik op zoek ging naar wat mij echt boeide, kwam ik op het ecologische gedachtegoed uit. Natuur had me al altijd getriggerd en ik wou maatschappelijk relevant werk doen.”

Een optelsom die je meteen tot huidige concept van ROOF FOOD leidde?

“Toen ik als onderzoekster aan een project rond de stad van de toekomst werkte, kruiste het concept stadslandbouw meermaals mijn pad. Daarnaast stelde ik een gigantisch ruimteverlies op daken vast. Omdat ik het zo’n zonde vond dat dit potentieel onbenut beleef, besloot ik om dakboerin te worden. Ik kon er mijn passie voor tuinieren kwijt en ik greep de kans om een nieuwe vorm van sociaal ondernemerschap te ontwikkelen. Na research in Nederland en Duitsland, werkte ik een business model uit. De toenmalige directeur van het duurzaam bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge was meteen overtuigd van het concept. Sindsdien kweken wij  op het dak van 500 m2 groenten die we in de keuken verwerken tot lekkere, vegetarische gerechten voor onze duurzame catering.”

Je bent in België een pionier in stadslandbouw. Hoe ervaarde je de sprong naar het ondernemerschap?

“Angst of twijfel heb ik nooit gevoeld. Als ik in iets mijn tanden zet, dan ga ik er ook ten volle voor. Ik had ook weinig redenen om mij zorgen te maken: ik had een goed diploma op zak en geen gezin waarmee ik rekening moest houden. Het ergste wat kon gebeuren is dat ik mijn spaargeld kwijt speelde. Al snel bouwde ik een community rond mij die even hard overtuigd was van het concept als ikzelf. Doordat ik meteen kwalitatief personeel kon aantrekken, konden we ook snel groeien.”

Intussen is je project uitgegroeid tot een goed draaiend bedrijf met 5 mensen in dienst. Hoe kijk je terug op die evolutie?

“Tijdens de eerste jaren van ROOF FOOD hebben we veel geëxperimenteerd. Een heftige tijd. Om te vermijden dat ik geleefd wordt door de organisatie heb ik onlangs drie maanden niet gewerkt. Even uitzoomen om tot nieuwe inzichten te komen. Als je te veel verantwoordelijkheden hebt, remt dit je creativiteit af. Tijdens die periode heb ik veel gehad aan mijn coach die mij leerde om terug op mijn ervaring en intuïtie te vertrouwen. Vroeger wou ik bij elke beslissing zoveel mogelijk informatie verzamelen voordat ik knopen doorhakte. Mijn tip aan andere startende ondernemers is dan ook om je niet uitsluitend op je business te focussen. Werken aan jezelf is minstens even belangrijk. Wat ik het leukste vind aan het ondernemerschap? Het fantaseren. Een beetje zoals met lego spelen. Je denkt een concept uit en je bouwt er verder aan.”

Wat zijn je ambities met ROOF FOOD? Welke richting ga je verder uit?

“In de toekomst wil ik het korte ketenverhaal verder uitdragen door mijn opgedane ervaring te delen en andere moestuinprojecten te begeleiden. Daarnaast wil ik resultaten beginnen meten om te weten waar we met ROOF FOOD kunnen op inzetten om onze impact te vergroten. Ik wil kost wat kost vermijden dat ROOFFOOD als een vrijblijvend ‘leuk projectje’ aanzien wordt. Het gaat hier wel degelijk om een business waar de cijfers ook tellen.”

In september gaat de opleiding urban farmer opnieuw van start waarin jij je expertise deelt rond stadslandbouw. Voor wie zou jij de opleiding aanraden?

“Voor mensen die met een nodige zin voor realisme de ambitie hebben om de balans in de wereld te verbeteren. De cursisten zijn vaak een mix van dromers en doeners met een passie voor voeding, natuur en mensen. Zoekende mensen vind ik een ontzettend interessant publiek. Via mijn rol als docent hou ik ook de vinger aan de pols om te zien wat er leeft. Ik besef dat ik in Gent een nichepubliek heb waar het ecologisch bewustzijn al vrij sterk ontwikkeld is. Maar ik vind het ontzettend belangrijk om bipolariteit te vermijden. Ik wijs niemand met de vinger, want daar schiet je niets mee op.”

Meer weten over stadslandbouw? Vanaf september start onze opleiding urban farmer waarin Sabien les geeft. Surf naar www.syntra-mvl.be/urbanfarmer voor alle details

Dit bericht werd aangemaakt op 17 mei 2019.

Met de steun van