SWITCH: Industrieel ingenieur Jonathan maakte carrièreswitch naar de tuinsector

Jonathan had na zijn studies industrieel ingenieur meteen een job te pakken maar hij raakte er zijn drive er niet in kwijt. Hij gaf zichzelf verschillende kansen maar kwam tot de vaststelling dat zittend werk niets voor hem was. Jonathan liet er geen gras over groeien en koos voor een opleiding tuinaannemer. 

“Techniek heeft me altijd al geboeid. De keuze voor een opleiding industrieel ingenieur was dus snel gemaakt. Ik kon meteen aan de slag in de automobielsector waar ik verantwoordelijk was voor de technische kwaliteitsopvolging. Maar ik verveelde me. Mijn job was strikt afgebakend en ik had er naar mijn aanvoelen te weinig werk. Zelfs toen ik een hogere functie had en zeer zelfstandig kon werken had ik het gevoel dat ik niet genoeg om handen had.”

Dat veranderde wellicht meteen toen je besloot om zelfstandig tuinaannemer te worden.

“Klopt. Dat probleem was meteen opgelost. (lacht) Als tuinaannemer heb je onvoorspelbare en lange dagen. In het begin was de fysieke omschakeling zwaar maar dat ben ik nu stilaan gewoon. Als tuinaannemer is je job erg afwisselend. Niet alleen sta je in voor het ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen, je plaatst ook tuinhuizen, terrassen en omheiningen. Ik heb nog even getwijfeld tussen een opleiding schrijnwerker en tuinaannemer. Dat ik uiteindelijk voor tuinaannemer koos, komt omdat je nadien zoveel richtingen uit kan.”

Hoe blik je nu terug op die keuze? Beantwoordt de job aan je verwachtingen?

“Eigenlijk combineer ik drie jobs. Naast zelfstandig tuinaannemer ben ik ook aan de slag bij de bioboerderij de Wassende Maan en geef ik les bij SYNTRA. Die afwisseling heb ik nodig en maakt het voor mij boeiend. Ik ben vooral gefascineerd door sier- en moestuinen. Het liefst ontwerp ik productieve tuinen die ook esthetisch zijn. Een moestuin vraagt misschien wat werk op vlak van onderhoud maar het verschaft veel plezier én de smaak van je groenten en fruit is stukken beter. Wat me vooral aanspreekt is dat je bij een moestuin iets creëert. Er is tastbaar resultaat waar ik veel voldoening uit haal. Bij een bureaujob miste ik dit. Ik verdien nu wel minder dan vroeger maar ik ga wel iedere dag blij werken.”

De derde job waarover we het nog niet gehad hebben is lesgeven. Hoe ben je docent bij SYNTRA geworden?

“Lesgeven is iets wat ik al jaren wou doen. Nu is de docent waar ik zelf ooit les van kreeg een collega van mij. Zijn passie voor het vak heeft me vroeger als cursist geïnspireerd. Hij heeft me getoond dat je als tuinaannemer continu kan bijleren. Dat je er ook intellectuele voldoening kan uithalen. Want tuinaannemer is ook een intellectueel uitdagend beroep. Ik geef bodemkunde en praktijklessen. Aan 1 theorieles heb ik ongeveer 8 uur voorbereiding. Maar dat vind ik niet erg want ik verdiep me graag in de materie. Ik leer zo zelf ook bij.”

Hoe bekijk je de opleiding nu je het parcours van cursist tot zelfstandig ondernemer hebt afgelegd?

“Ik had quasi geen voorkennis toen ik aan de opleiding begon maar ik wist  wel dat ik graag buiten werk. De opleiding heeft me enorm veel bijgebracht en zou ik aanraden aan iedereen die als zelfstandige wil starten. Je leert op korte tijd veel bij en je wordt echt in het vak ondergedompeld. Na je opleiding hoef je ook niet meteen grootse investeringen te doen. Je kan net als ik lowbudget starten. Een kraan of container is snel gehuurd. Het is dan ook niet mijn ambitie om bedrijfsleider te worden. Ik wil kleinschalig blijven werken. Dit is wat ik het liefste doe.”

Groene vingers? Meer info over ons opleidingsaanbod in de groen- en tuinsector via www.syntra-mvl.be/groenentuin

Dit bericht werd aangemaakt op 21 juni 2018.

Met de steun van